Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Souborový systém Reiser4 pro jádro 3.5.3 od Lael Ophir - Afrika by bez našeho vlivu byla tím, čím...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 10. 2012 1:39

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Afrika by bez našeho vlivu byla tím, čím byla po mnoho tisíc let. Většina lidí by lovila nebo ultra-primitivními technologiemi obdělávala půdu, dětská úmrtnost by byla v desítkách procent, průměrný dožitý věk poloviční než v Evropě, násilí na denním pořádku. Nevidím nic, co by nasvědčovalo možné industriální revoluci v Africe zanechané vlastnímu osudu. Jedinou civilizační sílu tam představovali Arabové (a to jen na severu), ovšem jejich civilizace byla cca od třináctého století v hlubokém úpadku. To až ve dvacátém století jsme arabům my dali triliony dolarů za ropu, postavili jejich města, dodali jim auta, mobilní telefony a lednice. BTW arab přečte v průměru asi šest stránek textu ročně, a cca 50% arabů bylo v roce 2000 negramotných.

    Větší problém je ale v tom, že když už dojde ke kontaktu dvou kultur, nutně dochází také k interakci. A typicky ta slabší kultura prohrává. Afričané dopadli podle mě velmi dobře. Kolonie jsme opustili, zanechali za sebou kus civilizace, infrastrukturu, demokratickou ústavu a relativně fungující státní správu. Srovnejte třeba se severoamerickými indiány, které jsme prakticky vyhubili. Dnešní stav Afriky je naopak daleko lepší, než byl před kolonizací. Země jako Gabon, Botswana, Mauritius, Tanzanie a Jihoafrická Republika jsou na tom už lépe, než my před 150 lety. Samozřejmě to jde pomalu, ale pokroky jsou vidět. Například gramotnost africké populace se mezi lety 1998-2008 zvedla cca o deset procent za dekádu (v subsaharské Africe zřejmě méně). Samozřejmě schopnost přečíst a napsat jednoduchou větu není cíl, ale spíš počátek cesty do civilizace.

    Nemyslím si, že by africké přírodní bohatství nějak utrpělo.

    Srovnávat socialismus importovaný z Ruska s kolonizací Afriky je nesmyslné. Rusové nebyli v ničem technicky lepší, než my. Výhodu měli snad jen ve větším počtu lidí, které dokázali během WW II nahnat ze stepí na frontu. Sázka na Rusko byla dost možná největším omylem naší historie.