Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Soud zakázal prodej telefonů Samsung s Androidem na území EU od Karel - Slušnost je nepsaná norma, která je v každé...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 8. 2011 11:05

    Karel (neregistrovaný)

    Slušnost je nepsaná norma, která je v každé části světa jiná a navíc se časem mění.
    Humanita je velmi relativní pojem - zatímco někde je zabití ze soucitu považováno za projev humanity, jinde je eutanazie trestným činem. Zatímco jeden považuje za nehumánní nutit dětem očkování, jiný za nehumánní považuje nechat umřít dítě po úrazu jen proto, že jeho rodiče nedají svolení k transfuzi krve.
    A spravedlnost? Princip spravedlnosti je v konfliktu s přírodnímu zákony. Pokud v nemocnici při porodu zamění dvě děti a ty pak vyrůstají v "cizí" rodině, pak když se na to přijde tak spravedlivé je, aby každá rodina dostala obě děti. Jak to své biologické, tak to, které celou dobu vychovávala a milovala. Když někoho omylem přejedete autem a on umře, tak spravedlivé by bylo, aby ten mrtvý ožil. Spravedlnost nemůže fungovat a proto je obecně nahrazována právem, které se opět liší podle zvyklostí - od krajně liberárního práva evropského po "oko za oko" a krevní mstu běžnou v právu blízkého východu.

    A i kdyby tyto tři věci nakrásně byly objektivní a neměnné, pořád budete potřebovat někoho, kdo je bude vynucovat. A tady vzniká moc. Právo vyžaduje soudce, a soudce je moc. Proto právo=moc. A že soudce není objektivní? Viz výše. V čem s vámi souhlasím je to, že v dnešní době je moc na jedné straně často zneužívána a korumpována, na straně druhé je bezzubá a schovává se za politickou korektnost. Osobně ale vidím problém v příliš heterogenní společnosti - pokud se nedokáže společnost shodnout na postoji vůči někomu, kdo popálí cikánské dítě, kde bereme odvahu kritizovat soudce za jeho rozhodnutí? Na jakou logiku se to odvoláváme? Logiku většiny? Nebo logiku silnějšího? A je to ještě logika, nebo spíš už jen síla?