Hlavní navigace

Názor ke zprávičce SpaceX vynese lidi na vesmírnou stanici v roce 2017 od Jarda_P - Jaky vyzkum jednou k necemu bude nemuze nikdo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2015 12:29

    Jarda_P

    Jaky vyzkum jednou k necemu bude nemuze nikdo s jistotou predvidat. Ale tady jde o pragmaticky pohled na to, co si muzeme dovolit. Vyzkum se da delat i na Zemi a s nizsimi naklady, i kdyz existuje urcita mnozina uloh, ktere lze delat jen ve stavu beztize. Otazka je, jestli prave techto nekolik uloh je pro nas vyznamejsi, nez ten vyzkum na Zemi, ktery by ty obrovske naklady na vyzkum ve vesmiru umel vyuzit efektivneji. Opravdu potrebujeme vedet, jak vypada salat vypestovany na obezne draze? Pestovani salatu na obezne draze je na hovno, protoze vysledky takoveho vzkumu bychom mohli vyuzit jen tehdy, kdybychom umeli cestovat vesmirem, coz patrne nikdy umet nebudeme. Je to stejne, jakoby nekdo chtel postavit automobil, spalovaci motor by jeste neexistoval, ale on by resil, jak postavit radio vhodne do auta.

    Politici neustale delaji rozhodnuti stylu "postavime olympijskou vesnici a zdevastujeme kvuli tomu nekolik kilometru ctverecnich kvuli nekolika dnum slavy nebo radsi zrekonstruujeme a vybavime nekolik tisic skol a nemocnic?" A rozhodnuti investovat penize radsi do vesmirneho programu je spise z druhu stavby olympijskych vesnic.

    Lidstvo momentalne zacina mit zavazne problemy zivotniho prostredi. Vis, ze v CR je okolo 80% vodnich zdroju je zasranych chemikaliemi? Nehlede o zmenach klimatu.

    Lidstvo znacne nutne bude potrebovat nove zdroje energie a jejich vyvoj, jako TWR nebo thoriove reaktory muze trvat jeste par desitek let. Pokud do jejich vyvoje konecne nekdo naleje finance teprve tehdy, az na Zemi definitivne nebude k dychani nebo az nam definitivne dojde ropa, tak uz bude pozde. Ale samozrejme, prednost maji kosmicke programy, kterych se nenazereme, ale maji ono magicke kouzlo vojenskeho vyuziti, ktere by nejakemu sulinovi mohlo dat vojenskou prevahu nad jinym sulinem.

    Budoucnost bude znacne ovlivnena tim, do ceho dnes investujeme. Mnozstvi investovatelnych financi neni neomezene. Tak si vyber, kde bys ty penize radsi videl. Zejmena, jestli mas deti.