Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Správce souborů ve Windows nabídne procházení linuxových souborů ve WSL od Miroslav Šilhavý - Jen pro informaci, NTFS je vnitřně case sensitive....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 4. 2020 23:12

    Miroslav Šilhavý

    Jen pro informaci, NTFS je vnitřně case sensitive. Case insensitivity zajišťuje až Windows API a z dobrých důvodů. Dokonce existoval (možná stále existuje) powershell příkaz, který to dovoloval nastavit i ve Windows 10 a pak bylo možné mít ve složce soubor.txt i Soubor.txt vedle sebe.

    Case sensitivita je nesmysl, jde to zcela proti přirozenému vnímání jazyka. Nejsme už v dobách, kdy úsek dat (soubor) byl označen nějakým kódem a z něj se teprve "dešifrovalo" co to znamená. Dnes pojmenování souborů odpovídá přirozeným entitám. Soubor si pojmenuji podle své představy, abych podle jména chápal, co najdu uvnitř. Nevím jak pro vás, ale pro mě je "krabice", "Krabice" i "KRABICE" totéž. Bedna, která se neliší jen díky tomu, jestli byla napsána malými nebo velkými písmeny (aspoň já teda nerozlišuju velikost bedny tím, že bych ji psal malými nebo velkými písmeny).

    Snad jednou ajťáci pochopí, že technika je tu pro lidi a má jim být co nejbližší. Zatím to někdy vypadá spíš tak, že ajťák očekává, že se bude člověk přizpůsobovat jeho technicky zaměřenému (a tedy i částečně omezenému) myšlení. Úspěšné technologické firmy to vyhrávají právě na tom, že umí techniku přiblížit lidskému myšlení a chování.