Hlavní navigace

Názor ke zprávičce SSL.com je další certifikační autoritou podporující protokol ACME od Bezejména - Popravdě, vidím značný rozdíl mezi konspirační teorií a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 8. 2021 18:10

    Bezejména

    Popravdě, vidím značný rozdíl mezi konspirační teorií a názorem na to co může nastat. Většina diskuzí je o názoru a možné spekulaci, není to smyslem internetu, diskutovat pokud možno svobodně? Samozřejmě pokud jakýkoli názor, který se nelibí označíte za konspirační teorii, která je asi nezákonná, že, tak to nezveřejníte.

    Jsem na internetu už přes 20 let, už jsem zažil hodně, hodně nových služeb, hodně zrušených služeb, hodně služeb co vznikli zdarma a byly nakonec osekány a nakonec i část zdarma zrušena úplně.

    Je to jen názor na základě zkušeností. Pokud byl cíl let's encrypt zlepšit internet a zabezpečit ho plošne https byl cíl logicky splněn. To je nevyvratielný fakt. Jakmile se plain HTTP zablokuje není cesty zpět. Je tedy otázkou zda další poskytovaní těchto služeb plní cíl, logický závěr je, že neplní. O tom se tu dá diskutovat aniž by to byl flame, já argumenty mám.

    Cesty jak řešit DV certifikáty se nabízejí již dávno a to bez prostředníka / CA. Máme tu DNSSEC, který by zajistil podpis TXT záznamu v DNS s hashem self-signed certifikátů. Bylo by to snadné , funkční a pro DV naprosto dostatečné. Není pro to vůle, centralizace je cíl.

    Přitom původní myšlenka internetu a http protokolu byla decentralizace, https a existence CA, kteří se v rootu musí vnucovat vydavatelum webových prohlížečů potažmo Googlu je opravdu špatná. V Google už neplatí "don't be evil", a to také není konspirační teorie to je fakt (https://en.wikipedia.org/wiki/Don%27t_be_evil).

    První pokus vyšel, tomuto komentu na schválení už moc šancí nedávám.

    p.s. https://www.root.cz/pravidla-pro-diskutujici/
    nevidím tam zákaz konspirací