Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Steam pro Linux byl otevřen všem hráčům od Rudolf Klusal - Tak jasně, jde o smysl. Jenže problém je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 12. 2012 17:16

    Rudolf Klusal

    Tak jasně, jde o smysl. Jenže problém je najít, kde je hranice mezi "použitelností" (nebo prostě jak je to šikovný a co to umí) a bezpečností (či stabilitou a těmito vlastnostmi).

    Asi jak píšete -- není potřeba, aby na iPhonu nebo WP byl vidět FS, protože to prostě není potřeba. Jistě, někdo by mohl oponovat, že se mu to hodí, ale v tomhle případě fakt ne. Není to prostě potřeba. Pokud mě to neomezuje. Problém je, pokud mě to začne omezovat -- např. pokud si do telefonu nemůžu uložit "soubor". Neříkám, že je to potřeba, ale už jsem se kolikrát přistihl, že bych si chtěl uložit něco (třeba přílohu z mailu) a prostě ne. Ale jak říkám, zatím jsem na to pomyslel tak jednou (mám WP 7.5, přítelkyně vyhrála Nokii Lumii 800, takže mám zkušenosti "z první ruky" :-))

    U OS na PC je však problém, že není hned jasné, k čemu je. Na WP nebo iPhonu třeba je jasné, k čemu je -- bude na telefon, optimalizovanej na dotyky atd. U PC musí být prostě univerzální -- někdo má velkej displej, někdo malej, někdo chce barevný pozadí, někdo ne. A systém se bu´d musí nastavit tak, aby vyhovoval všem (což je pakárna), anebo aby vyhovoval většině a zbytek lidí, kteří "to chtějí jinak" si to mohli snadno nastavit, dodělat. Např. v tomhle mi vyhovovalo Ubuntu do 10.04 (prostě než tam narvali Unity) -- mám rád ikonky (zavřít, minimalizovat atd.) vlevo na oknech, protože mám všechno pak vedle sebe vlevo (ovládací prvky). Takže jsem to snadno nastavil a bylo to. A tak dále. Jenže problém je, pokud se to extrémizuje; např. pokud je systém dobře nastavitelný, ale na úkor "použitelnosti" -- např. že mám systém, který je sranda nastavovat a nedělám pak nic jiného, než že si něco nastavuji. To je vlastně také špatně. No a druhý protipól -- nejde nastavit nic (tedy iphone, WP...). A zeptejme se: Je potřeba mít taková nastavení? Je potřeba mít nastavení barev plochy v paletě, možností zapsat jako #FCABCA barvu atd., anebo stačí, že je tam přednastavený profil "růžová, modrá, zelená, hnědá"? U telefonu mi fakt stačí přednastavené profily -- pokud jsou nastaveny dobře, tzn. že designéři docílili toho, že v některých aplikacích nebude modré písmo na modrém pozadí třeba, tak mi to tak vyhovuje. Tohle se zákonitě ale při manuálním nastavení může stát.

    Takže suma sumárum -- věřím a myslím si, že v určitých případech můžu vytěžit z toho, že je to jednoduché, ale nesmí mě to omezovat. Např. výše zmíněná Lumia, telefon "tehdy" za 11 litrů a neumí přes bluetooth poslat kamarádovi, kterej v hospodě sedí vedle mě, ani fotku, kterou právě vyfotím? To je omezující, to je blbizace (nemístná). Chci poslat písničku? Smůla. Fotku? Smůla. To je špatně. A proti tomu právě "brojím" ;)