Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Steve Ballmer: Linux je větší hrozba než Apple od Lael Ophir - Windows Embedded lze instalovat bez grafiky řadu let....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2009 0:41

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Windows Embedded lze instalovat bez grafiky řadu let. Běžná instalace Windows pravda vždy obsahovala GUI, a nevidím na tom nic špatného. Ještě jednouy píšu, že přes doplňováním pomocí tabů se na NT doplňovalo pomocí F-kláves. A PowerShell že je na půli cesty? Hochu, zkuste se na PowerShell trochu podívat. Unixové shelly jsou nesmírně primitivní záležitost, která spočívá ve spouštění příkazů, a následném parsování textových výstupů. PowerShell je objektový, takže můžete vzít seznam objektů typu Service (obdoba deamonu), vyfiltrovat objekty které mají vlastnost State nastavenou jako Stopped, a zavolat na ně metodu Start. Mimo jiného můžete třeba získat seznam oken na obrazovce, vyfiltrovat je podle názvu, a zminimalizovat. Unixové shelly jsou pravěk.

    MS přišel s antialiasingem písma v Microsoft Plus! for Windows 95, které bylo uvedeno s Windows 95. Pokud jsem si všimnul, tak Linux má s antialiasingem v řadě aplikací problémy dodnes. Absence pořádného Multiuser Multitaskingu jsem si nějak nevšiml, ale třeba mi vysvětlíte, co máte na mysli. Správu programů pod běžným uživatelem řešit nemůžete, protože na to nemáte permissions, stejně jako na unixech. Vektorová grafika je ve WPF standardem. Compiz je proti WPF parodie, protože jde jen o kompozitní desktop s efekty pro pubescenty, ze kterých musí obdobníci na uživatelský interface pupínky (gumová okna a efekt dopadajících kapek vody jsou největší prohřešky). Zkuste se někdy podívat na zásady návrhu interface. Zjistíte, že efekty nesmí člověka rušit. Aero/WPF potom není jenkompozitní desktop, ale také HW akcelerace vykreslování obsahu okna, včetně jednotlivých písmen, HW antialiasingu fontů a skládání obsahu okna přes HW akceleraci. K tomu interface v .NETu, který nabízí věci, které Linux mít ještě dlouhá léta nebude (pokročilá typografie, integrace multimédií). Ve WPF není problém udělat krychli, která na stěnách přehrává video, a celé se to zrcadlí na desce umístěné pod tou krychlí. Zajímavé je, že stačí popsat tu scénu v XML (XAML), a WPF zařídí zbytek - žádné programování, je to použití základních služeb platformy.

    Stabilita Windows je taková, že zákazníci Unisysu mají od roku 2001 průměrnou availability nad 99.99%, a to bez clusteringu. Samozřejmě se nebavíme o počítači, který si někdo spatlal doma na stole.
    http://www.unisys.com/products/enterprise__servers/high_d_end__servers/availability/

    Online defragmentace neohromí, ale pomůže. A z čeho vycházíte, když tvrdíte, že ext3 fragmentuje méně, než NTFS? Silné přesvědčení, nebo nějaká fakta? Pro Linux tuším už existuje jiný FS s online defragmentací, snad XFS. Ovšem FS na Linuxu jsou příšerný příběh. Hromada mizerných FS, jeden umí žurnál, další kvóty, jiný NFS, další ACL a NFs, jiný kompresi. Některé FS dlouhá leta neměly funkční nástroje typu fsck. Ve Windows je od první verze funkční NTFS s žurnálem, a nyní s ACID transakcemi (které Linux obšlehne možná za pár let). Abyste to ocenil, musíte vědět, že ACID se nedává pod jazyk ;)

    .NET začal tak, že Sun mohl mít hodně, ale chtěl víc. Teď nemá nic, a potácí se už leta před krachem. Výkonově je na tom .NET o dost lépe, než Java, a rozsahem funkcí daleko lépe. Windows mají .NET jako primární API, to je fakt (podívejte se na vývojové nástroje). A asi o tom nevíte (ne, určitě nevíte), ale MS píše OS postavený komplet na .NETu. Výhodou bude, že nabídne řádově vyšší spolehlivost a bezpečnost, než cokoliv napsaného v nespolehlivém C/C++. Managed prostředí (.NET, Java) totiž umožňuje matematicky prokázat vlastnosti kódu. No, možná se do uvedení takového systému dočkáte nových ikonek v KDE ;)

    Správa barev není záležitostí ovladače. Nevíte, o čem mluvíte. Správa barev je věcí systému. Každý monitor má jiný barevný prostor (rozsah zobrazitelných barev), totéž každá tiskárna. Windows korigují barvu veškeré grafiky pomocí profilů zařízení tak, aby byly barvy věrně zobrazené i vytištěné (tedy pokud máte správné profily).

    Začátky MS máte odkud? Jedna paní povídala? A jestli potřebujete otcovský vzor, a ne slušně navržený systém, tak diskusujete na špatném místě.