Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Studené a tiché PC? Ponořené v oleji! od Petr Cernoch - Spravna odpoved - dosahnout absolutni tesnosti neni mozne...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 1. 2006 10:18

    Petr Cernoch (neregistrovaný)
    Spravna odpoved - dosahnout absolutni tesnosti neni mozne a plyn proste difunduje sem a tam. A to se navic u HD jedna o zarizeni ktere tech spoju obsahuje trochu vic a cele je to neustale namahane teplem, tlakem a vibracemi.

    Takze kdyz si tam natlakuji treba dusik, stejne za nejakou dobu bude disk naplnen vzduchem pri atmosferickem tlaku.

    Co se tyce membrany - neni problem vyrobit folii ktera ma kanalky dostatecne velke pro molekuly plynu pripadne jednotlive molekuly vody ale nic vetsiho nepropousti (neco jako goretex). Olej je trochu rozmernejsi, takze pri spravne volbe materialu a tesneni se vubec nemusi dostat dovnitr. Jeho tlak nasycenych par teda nemusi mit zadny vliv, a na system bude pusobit jen atmosfericky tlak okoli prenaseny olejem na membranu a tim na plyn uvnitr. Vlastne by to byl takovy jednoduchy hydraulicky system.

    Otazka ovsem je, jestli by se v systemu ustalila nejaka rozumna rovnovaha - disk se ohreje, plyn se tim "roztahne" a nejaka jeho cast difunduje pres pory membrany ven do oleje. Ale zpet se toho pravdepodobne dostane min, coz by ovsem (mozna) nemuselo vadit, protoze diky rozdilu tlaku v disku a venku (v oleji) a tomu ze cesta by vedla jen jednim smerem (plyn z disku ven, olej dovnitr ne) by nakonec tech molekul utikalo stale mene.

    Teoreticky to na prvni pohled vypada schudne, ale urcite jsem na spoustu veci zapomel a prax by mozna mohla byt uplne jina - napr. cerna (od spaleneho oleje a ztracenych dat).