Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Sun propouští 6000 zaměstnanců od LENIN POWER! - nejde o to zda je zbozi hmatatelne nebo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 11. 2008 17:10

    LENIN POWER! (neregistrovaný)
    nejde o to zda je zbozi hmatatelne nebo virtualni. V obou pripadech tomu nerozumi a tak si plati projektovy dohled. Ve spolecnosti existuje delba prace. Myslite si ze kdyz nam staveli v argentine sidlo tak ze jsme kecali zednikum do remesla jak to maji delat kdyz tomu hovno rozumime? Ne, najmuli jsme si dohled jako vsichni ostatni. My delame do IT a ne do zedniciny.

    Pokud se mi cena zda u maleho projektu nerealna a moc velika, tak ho pochopitelne nezadam a snazim se vyresit dany ukol jinak. Je to normalni rozhodnuti managementu jako cokoliv jineho. Pokud si chci neco kutit inhouse mam vzdy tu moznost, ale celkove naklady (ktere si vetsina managementu nechce z ruznych duvodu spocitat) budou vetsi a riziko take.

    Kdyby to bylo tak jednoduche tak verte tomu ze by byla snaha delat si maximum IT inhouse, ale ona je vseobecna snaha prave uplne opacna. Moje zkusenost to potvrzuje -- vetsina lidi delajicich v IT divizich v neIT firmach rozhodne nema na to aby neco programovala a nezprasila to.

    Vetsina firem ma spatne fungujici IT. Kdyz ale prejdou na nektere z nasich odzkousenych reseni, tak si teprve zacnou pochvalovat jak IT dokaze zefektivnit jejich byznis. IT neni o tom ze koupite wokna s offisama. IT je tu od toho aby podporovala vas byznis a umoznilo vam delat spravna a rychlejsi rozhodnuti.

    Vezmete si treba i takovy jeden hotel (mala firma), co vsechno potrebuje za IT aby mohl efektivne fungovat. Myslite si ze si bude vlastni aplikaci kazdy hotel programovat? Jasne ze ne, radsi si ji koupi uz hotovou. Lidska spolecnost ze zacala specializovat a tim se znacne zefektivnila. Kdyz se delaji veci ve velkem je to mnohem levnejsi nez je delat v malem.

    Pokud neni IT vas core byznis, proc by jste se s tim meli vubec zatezovat a budovat si vlastni team programatoru? Obvykla a najivni predstava managementu je ze vlastnim programatorum az je vyskoli budou platit prakticky nic a oni pro ne budou pracovat protoze jsou to prece jejich verni zamestnanci, ne?

    My s LO si nemusime svuj chleba vubec branit, mame zakazek vic nez stacime stihnout, penez taky dostatek, jedine ceho je nedostatek jsou schopni a pouzitelni lide.

    Podivejte se treba na tu aplikaci co ma CZNIC na registraci domen a porad s ni machruje, kdyby to zadal nam vyjde ho to levneji, rychleji a kvalitneji, protoze pouzivame efektivnejsi nastroje a technologie a lepe to umime. 2 roky vyvoje v 6ti lidech na tak jednoduchou aplikaci? To je prilis pomaly.

    Kromtoho ackoliv ten FRED neni zprasene napsany, jsou v nem races (pgsql backend se slony replikaci nekomentuji), chtelo by si to priste pridat do teamu nekoho kdo vidi do SQL a MVCC v PGSQL. Pravda takovych lidi na trhu prace asi moc nenajdete, DB expert pro Oracle by se urcite hledal snaz.

    Na prikladu FREDa bych chtel ukazat je ackoliv je FRED nadprumerne kvalitni inhouse soft nebot neni zpraseny, my jako odbornici jsme jeste tak o 2 tridy lepsi.