Hlavní navigace

Názor ke zprávičce SUSE pracuje na nové grafické bootovací obrazovce pro Linux od Lael Ophir - Hybridní boot není o tom, že se povypínají...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 10. 2017 12:37

    Lael Ophir

    Hybridní boot není o tom, že se povypínají aplikace a uspí systém. Je to o tom, že při běžném bootu je potřeba natáhnout kernel, dynamicky linkované moduly a drivery v závislosti na HW konfiguraci. U hybridního bootu se při vypnutí v pagefile nechá natažený kernel tak jak je, tj. se všemi potřebnými moduly a drivery. Dalo by se říct, že se při dalším bootu zavádí předlinkovaný kernel (což vám může připomenout Unixy s moduly zkompilovanými do kernelu). Navíc se pak kernel zavádí z jednoho souvislého a komprimovaného souboru, který je předalokovaný. Je tam tedy minimální fragmentace, a dekomprese probíhá paralelně na všech jádrech (dekomprese je rychlejší než čekat na I/O). Pokud dojde ke změně nějakých modulů nebo HW konfigurace, tak se prostě kernel natáhne a sestaví znovu, a hybridní boot se použije až při příštím startu OS.

    Za mě je to celkem pěkná technologie. Správně vyladěné PC díky ní má bootovat do 15 sekund (mimo inicializaci firmware, naštěstí UEFI je rychlé).
    https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/test/weg/delivering-a-great-startup-and-shutdown-experience