Hlavní navigace

Názor ke zprávičce SUSE pracuje na nové grafické bootovací obrazovce pro Linux od Lael Ophir - Dal jsem si tu práci :) a provedl...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2017 17:52

    Lael Ophir

    Dal jsem si tu práci :) a provedl shutdown svého notebooku, počkal na vypnutí, pak vzal stopky a zapnul ho. Dvě a půl sekundy na přihlašovací obrazovku, přihlášení je okamžité. Některé služby nabíhají po přihlášení, ale to je mi jedno, protože to na výkonu stejně nepoznám. Samozřejmě jde o hybridní shutdown, a protože to není Linux, tak funguje i hybridní sleep, resp. na mém notebooku jen sleep s automatickou hibernací pokud se baterka dostane pod práh rezervní kapacity. Probuzení ze spánku nezměřím, přihlašovací obrazovka se objeví dřív než stihnu otevřít víko.

    Rád bych to srovnal s Linuxem na stejném HW, ale nevidím důvod instalovat Linux, a už vůbec ne na fyzický HW. Kdybych snad někdy potřeboval něco co je jen pro Linux, tak si nebudu komplikovat život různými problémy s drivery, sleep/hibernací, dotekovou obrazovkou, tiskem a skenováním, nefunkčností HW po probuzení ze sleep/hibernace (pokud se stroj vůbec probudí), mizernou výdrží na baterky atd. Trápil bych se po večerech řešením podobných problémů, a nejlepším možným výsledkem by byl OS, který funguje stejně jako Windows, alespoň do příštího updatu, po kterém zase půlka HW nenaběhne. Navíc bych ani v tom nejlepším případě nemohl používat prakticky žádný ze SW, který potřebuji. V některých případech bych našel béčkové polofunkční alternativy jako LibreOffice, ale často ani to. Takže kdybych už nějakou náhodou narazil na něco co potřebuji a dá se to používat jen pod Linuxem, tak bych použil Windows Subsystem for Linux, nebo v nejhorším jel Linux pod Hyper-V. Jestli to vám vyhovuje jet linuxový desktop, a dokonce na fyzickém HW, tak máte dost zvláštní menšinové preference. Ale samozřejmě nic proti.