Hlavní navigace

Názor ke zprávičce SUSE pracuje na nové grafické bootovací obrazovce pro Linux od Jarda_P - Ono nejde o velikost displeje, ale o velikost...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 11. 2017 14:26

    Jarda_P

    Ono nejde o velikost displeje, ale o velikost celého stroje. Dneska mají většinou menší okraj okolo toho displeje, takže i s větším displejem mohou být překvapivě malé.

    To je pravda, rekneme, ze dnes bych pri stejne velke masine mohl mit 11" display. Tedy velikost, kterou jsem tusim videl na jednom stroji, ale jinak neni moc bezna.

    Pokud chcete malý a opravdu výkonný stroj, na kterém vám poběží dvě různá IDE, pár VM, DB server, app server, kancelářské aplikace a pár dalších věcí, tak to pochopitelně není úplně levné. Příkladem je Surface Pro 4 ve vyšších verzích výbavy.

    No, celej nalevo, uz se tresu na to, jak bezim do kasicky a pak do kramu. No nekupte to, kdyz je to tak levne, nejde na to dat Linux a neni to notebook, ale tablet se stojankem a sundavaci klavesnici.

    Třeba takový Acer Spin 1 (SP111-31) má 11.6" IPS display, a prodává se 4GB RAM a 32GB SSD. Přitom jde upgradovat na 8GB RAM (bohužel ne 16GB) a 2TB SSD. Šroubovák předpokládám používat umíte :)

    Dekuji, ACER uz jsem jednou mel. Znovu bych se neodvazil, zejmena pote, co jsem videl nekolik stroju s Widlemi 8, kde upgrade RAM z 2 GB na 4 zlikvidoval funkcnost touchpadu a kurzor se trasl na displayi a pomalu se plizil nekam do strany nebo dolu, asi podle vysky rosneho bodu. Ani prodejce, ani vyrobce nemeli reseni a vyresilo se to az tim, ze tu skolu vykradli. Dale si nejsem jist, jestli Acer Spin 1 lze sroubovakem rozebrat. Dnesni stroje se casto rozebiraji pacidlem a naslednou vymenou plastovych dilu.

    Na chickletové klávesnice jsem si rychle zvyknul, mám je už i u desktopů. Méně do nich padají drobky.

    Tak kdybyste nebyl cune a na klavesnici nejedl, tak byste s tim nemel problemy. Klasicka klavesnice se zase da vyfoukat kompresorem, coz u chicletu bude problem. A me osobne nesedi proto, ze clovek snaze zadrhne o vedlejsi klavesu a naseka v textu kraviny. Ostatne chiclety byly kdysi levnou nahrazkou poradne klavesnice na levnych osmibitech. Wikipedia: "The keys on Sinclair ZX Spectrum computers were "rubber dome keys" which were sometimes described as "dead flesh",[6] while the feel of the IBM PCjr's chiclet keyboard was reportedly compared to "massaging fruit cake".[7] Its quality was such that an amazed Tandy executive, whose company had previously released a computer with a similarly unpopular keyboard, asked "How could IBM have made that mistake with the PCjr?""

    To, ze se chiclety rozsirily jak mor, neni proto, ze jsou tak uzasne, ale proto, ze s tim prisel Apple se svoji potrebou neustale vymyslet novy, libivejsi design, jehoz ucelem neni vzdy vetsi uzivatelsky komfort, ale prave potrea odlisit se. A jak s necim prijde Apple, hned to musi vsichni kopirovat. Takze mame chiclety, zato mame HDD LED, oboji diky "inventivite" Apple. Az ta hovada zacnou delat trojuhelnikove notebuuky, tak se honem zasobte na pristich deset let, protoze to rychle vsichni okopiruji.

    BTW, az jednou Apple nebude vedet, jakou dalsi hovadinu si vymyslet a zakaznik bude jiz presycen i vymozenostmi jako notebook s klavesnici misto displaye a displayem misto klavesnice, dost mozna se dockame nastupu klasickych klavesnic a vsichni budou psat o ergonomicke revoluci z dilny Apple.