Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Švédská policie přechází na open source od LO - Nechci tu polemizovat s každým bodem zvlášť, to...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 10. 2007 15:11

    LO (neregistrovaný)
    Nechci tu polemizovat s každým bodem zvlášť, to by bylo zbytečně dlouhé. Takže jen některé zajímavosti:

    - Psát nový OS není práce pro člověka bez zkušeností. Vezměte si, kolik OS v historii vzniklo, a kolik se jich skutečně významně rozšířilo. Chce to prostě někoho se zkušenostmi. Proto byl Dave Cutler, spolu s týmem kolegů, dobrou volbou.
    - Samozřejmě vývojový tým s sebou nese předchozí zkušenosti, a některé věci dělá podobně.
    - Autor přehlíží, že Microsoft měl vlastní verzi unixu (XENIX), který ze strategického hlediska opustil, a rozhodl se pro projekt NT.
    - NT a VMS měly odlišné zaměření. NT nebyl desktopový systém - už v první verzi byl vydán Windows NT 3.1 a Windows NT Advanced Server.
    - Správa účtů byla v roce 1993 v plenkách na unixech. Unixy dodnes nemají API pro přidání lokálního uživatele (řeší se to skriptem, což se z kódu programu skvěle používá), pro připojování se na unixech používal nezabezpečený telnet (NT 3.1 používaly NTLM, tedy žádné heslo v plain textu). Domovské adresáře byly ve Windows\Profiles, což nebylo 2x šťastné, ale zároveň to nebyl větší problém.
    - Nevím, které verze Windows přinesla Windows Domains, ale vím, že tenhle systém byl na svou dobu velmi propracovaný.
    - "Náznaky portability" byly ty, že operační systém byl podporován na Intelu, MIPS, Alpha AXP a (v NT 3.51) PowerPC. To je velmi slušný technický výsledek (bohužel nikoliv obchodní, protože trh kašlal na předražený ne-Intel HW). HAL byl součástí návrhu NT (protože se původně jednalo o "portabilní OS/2"), a je tam dodnes.
    - Protokol NetBIOS Frames byl zvolen proto, že internet nebyl cílem, a protokol NetBIOS Frames byl vhodnější pro lokální sítě. Umožnil spojit stanice bez potřeby DNS serveru (domain browser se umístil dynamicky na nejvhodnější stroj), a overhead protokolu byl daleko nižší, než u TCP. Současné verze Windows už NetBIOS neumí.
    - DOS je plagiátem CP/M úplně stejně, jako je Linux plagiátem komerčních unixů.
    - Operační systémy obecně implementují věci, které jsou známé již desítky let. Třeba správa paměti, model procesů, abstrakce zvaná soubor. Stejně tak jsou všechny dnešní systémy zpravidla pouze inkrementálními updaty systémů minulých, což má dobré důvody.
    - Remote Desktop je poměrně komplexní technologie, kterou unixy dodnes nedohnaly (X11 je pravěk, rozebíral jsem to tu). Samozřejmě jste si mohl v minutosti koupit Citrix (pro servery) za velké peníze (násobek ceny licence Windows). Dnes ale máte Remote Desktop na každém serveru a na každé stanici, v ceně.
    - V linkovaném textu mě rozesmála pasáž o .NETu, který autor považuje za webový framework :), a tvrdí, že X11 protokol dělá totéž :))).

    Když to shrnu, ten text je ukázkový FUD.