Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Švédsko zvažuje těžší tresty pro piráty, až 6 let ve vězení od Jarda_P - Já bych toto nechal na posouzení těch, kteří...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 2. 2018 10:55

    Jarda_P

    Já bych toto nechal na posouzení těch, kteří dílo vytvořili. Právem jedněch je něco vytvořit a nabízet a být chráněni zákonem.

    V cemz vidim konflikt zajmu jak prase. To by take mohli rozhodovat o trestu a jeste bychom treba mohli zavest presumpci viny a obvineny by musel dokazovat nevinu. To navrhujete peknou hovadinu, protoze je jasne, ze majitele cislo natahnou, kolik se jim vejde na papir.

    BTW, kdyby za shlédnutí filmu bylo jen 10 haléřů, tak ani celá planeta by nezaplatila kasovní trháky Hollywoodu. 10 Kč bude blíž realitě.

    Nesmysl. Opravdovych kasovnich trhaku je ve skutecnosti dost malo. Temer veskera dnesni produkce Hollywoodu je prujem, z jehoz casti se podari vytvorit kasovni trhaky diky masivni reklamni kampani a libi se to pak hlavne lidem, kterym ke spokojenosti staci jakakoliv sracka se specialnimi efekty. 90 % hollywoodske produkce nestoji za vic, jak 10 haleru a to je optimisticky odhad. Cenu listku do kina pak urcuji naklady na provoz kina + zisk, u DVD/BR naklady na produkci (zanedbatelne), distribuci + zisk zcela neprimereny kvalite obsahu.

    Podobnou logikou byste tedy mohl např. ukrást elektroniku a pak zaplatit prodejci výrobní náklady - protože jehio škoda není v prodejní ceně, ale v nákupní či výrobní, že? Kdepak, cenu a škodu musíte počítat z ceny prodejní, pokud ta není k dispozici, tak z ceny obvyklé.

    Kdo mluvi o kradeni? Rec je o kopirovani a kdyz si okopiruju radio, skoda je ciste teoreticka.

    Asi se neshodneme v tom, že by Mickey Mouse či Beatles byly tak důležité hodnoty, které by svět potřeboval mít jako public domain.

    Tady vubec nejde o to, jakou to ma hodnotu, ale o princip, ze kdyz jedna strana vyzaduje dodrzovani zakona, musi sama dodrzovat svuj konec, coz nedela, protoze si zakony nechava upravovat podle sve vule pomoci zkorumpovanych politiku. K prodlouzeni ochrany del nedoslo po verejne diskusi a po dosazeni spolecenskeho konsensu. Je to jen dalsi priklad toho, ze zakony plati jen pro nekoho a ze na holotu patri prisnost. Za takovych okolnosti se necitim zakony vazan a skouknu, co na webu najdu.

    Tohle je stale narustajici tendence, kdy urcite skupiny jsou postaveny prakticky mimo zakon tim, ze zakony diktuji tak, jak se jim hodi. Krasnou ukazkou toho by byla napriklad smlouva TTIP, ktera nastesti byla dostatecne nestravitelna i pro zkorumpovane evropske politiky, takze po nekonecnych jednanich bez kontroly verejnosti i volenych zastupcu ji nakonec Trump zahodil.