Hlavní navigace

Názor ke zprávičce System76 opravil apt, aby nerozbíjel Pop!_OS od Petr M - Sledoval jsem seriál Vyšetřování leteckých neštěstí. V jednom...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 11. 2021 10:38

    Petr M

    Sledoval jsem seriál Vyšetřování leteckých neštěstí. V jednom letadle byl problém s jakýmsi čidlem (gyroskopem?), počítač to zjistil, vyhodil info na umělý horizont předal řízení pilotům a ti si hlášky hned nevšimli. Letadlo se začalo naklánět na stranu. Aby měli piloti jenom informace o náklonu, rychlosti a výšce a nic je nerozptylovalo, umělý horizont při překročení mezních parametrů přestal zobrazovat "nerelevantní informace". Hoši - trénovaní profíci s nalítanýma tisícama hodin - nevěděli, co se děje, a rozpleskli se.

    Program, který popis problému odscroluje do řiti a jenom hlásí, že se mu něco nelíbí, je ta samá situace. Info o problému má být jasný a viditelný ve chvíli, kdy ho jako uživatel řešíš. Ne zapomenutý mimo buffer terminálu někde před pěti obrazovkama. Ideálně když se dostane do prostoru 25x80 znaků aktuální obrazovky (vím, VGA je přežitek, ale zase je to zobrazená jistota).

    Prostý seznam balíčků bez hlavičky nijak neimplikuje, jestli mažeš, instaluješ nebo aktualizuješ. Kdyby měli na začátku řádku třeba [-] pro smazání, [+] pro instalaci a [*] pro aktualizaci a ne jenom "removed" na prvním řádku... A těsně nad upozorněním o riskantní operaci ještě něco ve stylu "Odstranění těchto balíčků znefunkční to a to"

    Předpokládaní profesionalita uživatele neomlouvá zprasení UI. Jsme jenom lidi a každý může udělat chybu.