Hlavní navigace

Názor ke zprávičce systemd v roce 2017 překonal 1 milión řádků zdrojového kódu od Miroslav Šilhavý - Asi mi špatně rozumíte. To nebyla kritika linuxu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2018 19:07

    Miroslav Šilhavý

    Asi mi špatně rozumíte. To nebyla kritika linuxu ve smyslu, že by to byl špatný projekt. Naopak. Čistě komentář, že vývoj je nesoustředěný (tím myslí necentralizovaný, nikoliv, že se programátoři neumí soustředit), a vznikají pak bojůvky typu init/systemd, X11/Wayland, KDE/Gnome/Unity, ..., ..., až to mnohdy vypadá na svatou válku (nezaměňovat se stejnojmennou písní A. V. Alexandrova, Священная война). Neexistuje totiž žádná správná odpověď na tyto otázky. Je možné, že v některých oblastech jedno řešení začne dominovat, ale je také možné, že ne. Zrovna systemd má své příznivce i odpůrce jak na desktopu, tak na serverech.

    Pokud něco myslím tím zasypáním sama sebe, tak přesně tak, jak to bylo popsáno u Járy Cimrmana, ze kterého, jako z vulkánu tryskaly na všechny strany mohutné erupce objevů z oblasti fyziky, chemie, botaniky geologie a pedagogiky, na něž pak dopadala sprška soch, obrazů, divadelních her, románů, básní, referátů i jeho slavných kondolenčních listů a vysoko nahoře - zůstaneme-li ještě v tomto přirovnání - se pak ještě dlouho vznášelo mračno drobnějších aforismů, matematických vzorců a historických dat, aby se nakonec, když už se zdálo, že se živel zcela uklidnil, snesl z čisté oblohy výmluvný Mistrův epitaf: "Budoucnost patří aluminiu!"

    Osobně na Linuxech (v tom širokém slova smyslu) používám systemd a mám ho rád. Ale stejně tak mám rád FreeBSD, kde je init velmi prostý a efektivní jiným způsobem.

    Nechápu, proč všichni za linux bojují s takovou vehemencí, když ho ve skutečnosti nikdo ani neohrožuje, ale ani ohrozit nemůže. Nejlepším bojem, ne ZA, ale PRO linux je ho prostě používat. V jakékoliv formě (tím nemyslím formu uživatele, ale formu linuxu; i zbědovalý uživatel je platným uživatelem pro linux).