Hlavní navigace

Názor ke zprávičce systemd v roce 2017 překonal 1 milión řádků zdrojového kódu od Miroslav Šilhavý - >> Mluvite jak Poettering (...) Zajimalo by mne,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2018 23:56

    Miroslav Šilhavý

    >> Mluvite jak Poettering (...) Zajimalo by mne, proc vy dva vlastne fusujete do Linuxu, kdyz byste byli o tolik stastnejsi na Widlich.

    Možná je to kvůli tomu, že se jsem přesvědčený, že právě tyto technologie posunuly Microsoft tam, kde je. Vím, že je folklorem na Microsoft pouze nadávat, ale jejich Windows server je velmi stabilní a dobře spravovatelný systém, jednodušeji nasaditelný ve velkých sítích - a to právě díky nástrojům a technologiím, které unixy nemají.

    Linuxu bych přál, aby právě tyto schopnosti získal a k tomu dál poskytoval všechno to, co umí lépe, než MS technologie. Linux / unixy jsou bez diskuse lepší pro síťování, pro běh webserverů i java aplikačních serverů, pro provoz DNS, pro vnitřní ochranu před vnějšími útoky atd. atd. atd.

    Systemd podle mě není tak špatný, ale na adminy klade větší nároky na pochopení souvislostí, na kterých funguje. To není ale nepřekonatelná překážka, a myslím, že najdete dost adminů, kteří Vám řeknou, že jsou rádi, že na systemd přešli a naučili se ho ovládat. U Windows je analogická situace u PowerShellu. Má spoustu kritiků, ale ti, kteří si dali tu práci a naučili se ho, považují ho za dobrý nástroj a v mnoha ohledech bezkonkurenční.

    Samozřejmě, mnohým vadí, že nevědí, jakým směrem se vlastně linux (+ GNU + distribuce) ubírá. Viz komentář, že by pro systemd asi nehlasovali všichni, kdyby věděli, jaké to rozhodnutí bude mít další důsledky. Jenže linux, a jeho absolutní svoboda je právě o tom, že směr vývoje nikdo neurčuje.

    Pokud hledáte systém, kde je naopak vývoj držený pevně v ruce a někdo ho určuje, pak byste se měl zaměřit na BSD. Univerzálností se linuxu blíží spíš FreeBSD, konzervativitou pak OpenBSD.