Hlavní navigace

Názor ke zprávičce systemd v roce 2017 překonal 1 milión řádků zdrojového kódu od Jarda_P - Aniž bych se chtěl MS jakkoliv zastávat, tak...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2018 13:04

    Jarda_P

    Aniž bych se chtěl MS jakkoliv zastávat, tak NT 4.0 a 2000 byly úplně jiná liga a dalo se to skutečně používat.

    To zase prehanite, ono se to akorat dalo pouzivat lepe nez DOSove Widle. A to zejmena pri neinteraktivnim pouziti jako server. Pri interaktivnim pouziti to obcas padlo a clovek byl rad, kdyz to vydrzelo rok bez reinstalace. Ono by to asi clo alespon nekdy opravit, ale kdo mel porad zalohovane posledni registry, ze jo.

    Pro srovnani: Po odchodu z NT 4.0 na Linux jsem nikdy nemusel reinstalovat, protoze mi to spadlo. Dokonce ani opravovat, protoze mi to spadlo. Akorat jednou jsem opravoval LiLo, protoze v Debianu nahodili nove jadro a opomneli LiLo updatovat. A ze zacatku jsem take obcas neco zkurvil, ale vzdycky opravil. Reinstaloval jsem jen pri zmene distra. Ostatne za ta leta s Linuxem jsem tech padu moc nemel, coz nemuzi rici o XP, ktere jsem mel v dual bootu a poustel tak jednou za rok na update GPS.

    Nasledne W2k byly trochu lepsi, ale bylo videt, ze autori premysleli prdeli. Napriklad nastavit power saving slo jen tehdy, kdyz clovek byl admin. Ovsem pokud to clovek nastavil pod adminem, tak to platilo pod adminem a ne ostatnimi uzivateli. Totalni MS debilita.

    Zejména se jednalo o přímý přístup k HW, přístup do celé paměti, přepínání modů cpu, práva na disk apod, tedy věci, které v normálním multiuser os nechceme uživatelským programům dovolit.

    Tak kdyz si to hralo na OS a nejen grafickou nadstavbu DOSu, tak to takove veci take nemelo dovolit. Mozna by to nepadalo 5x za den a vice, ale jen jednou.