Hlavní navigace

Názor ke zprávičce systemd zapíná podporu DNSSEC od Filip Jirsák - Nejhorším důsledkem myslím to, že se program sám...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 5. 2016 7:20

    Filip Jirsák

    Nejhorším důsledkem myslím to, že se program sám demonizuje. Vztah mezi rodičovským a dceřiným procesem byl na unixu ten nejlepší způsob, jak dceřiný proces spravovat. Myslím, že o kvalitě správce služeb vypovídá to, že programy udělaly fork a ten proces, na který správce služeb dosáhl, ukončily – aby se dostaly z dosahu správce služeb.

    Problém je v tom, že ta aplikace se pak chová jinak, když ji spustíte na popředí (třeba kvůli ladění nebo jako vývojář), a když běží „standardně“ jako démon. Ten rozdíl mezi konzolí a logem je podle mne další nevýhoda. Očekávám, že když tu aplikaci spustím z konzole, uvidím všechny informace na konzoli. A když jí spustím jako službu, chci tytéž informace přesměrované do logu.

    Navíc ta hranic mezi startem služby a jejím během je ve skutečnosti dost mlhavá. Když spustím webový server s aplikacemi přistupujícími k databázi, kdy je služba nastartovaná? Když nastartovaly všechny aplikace a připojily se k databázi? Připojení k databázi se provádí i při běhu služby, bylo by divné chyby jednou hlásit na výstup a jednou do logu. Nakonec bychom asi došli k tomu, že webový server je nastartován v okamžiku, kdy začne naslouchat na potu 80 – jenže i to se může změnit za běhu. A klidně si je může naplánovat při startu systému nebo na jinou událost.

    striktne vzato tohle neni problem initu jako takoveho, ale shellovskych skriptu, ktere na nej distribuce nabalily
    Ano, proto jsem také psal o ekosystému založeném na SysVinit.

    Az na to, ze je zabije po odhlaseni uzivatele, ktery je spustil.
    Nesmíte věřit všemu, co se napíše v diskusi. Za prvé to ukončí pouze procesy, které byly součástí uživatelské session, přičemž ta session je pro uživatele jedna – takže když se přihlásíte vícekrát, ukončí se až s posledním odhlášením. Za druhé, uživatel má možnost spouštět služby svým jménem i mimo svou session.