Hlavní navigace

Názor ke zprávičce T-Mobile řeší v USA únik dat o desítkách milionů zákazníků od Miroslav Šilhavý - V mnoha zemích funguje právo, aniž by existovala...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 8. 2021 23:31

    Miroslav Šilhavý

    V mnoha zemích funguje právo, aniž by existovala dokonalá identifikace. Ve Velké Británii, kterou doufám nepovažujeme za banánový stát, zaváděli identifikační doklady až po roce 2000. V USA také nemají žádnou pevnou identifikaci.

    Náš problém - zejména Německý a ex-Rakousko-Uherský - je, že se snažíme mít veškerou úřední agendu postavenou na betonových základech. Pevná identifikace a nad ní pevné právní úkony. Ale to není jediná cesta. Právní vztahy jsou zpravidla dvoustranné, a je - když se nad tím zamyslíte - naprosto jedno, jak jsou jednotlivé strany označeny a na jakou míru je ověřena jejich totožnost. Dokud vztah funguje, není důvod to řešit (nemo iudex sine actore). Když to zaskřípe, je v zájmu stran sporu umět označit protistranu.

    Měli bychom se odpoutat od pocitu, že rodné číslo, nebo číslo občanky jsou nějaké magické identifikátory. Jsou to čísla, která mohou a nemusí být opravdová, a je vždy součástí každého sporu prokázat, že na druhé lavici sedí opravdu ten správný.