Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Telegram podává stížnost EU kvůli Apple App Store od Jiří Eischmann - "A navíc, ani nebanuje služby z platformy, jen...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 8. 2020 14:20

    Jiří Eischmann

    "A navíc, ani nebanuje služby z platformy, jen je řádné zpoplatnil. No, ale bez rozdílu."

    To není pravda, že bez rozdílu. Apple je v tom dost selektivní. Co u jedné aplikace projde, to jiné zakáže. Netflix 30 % z tržeb Applu platit nemusí a jeho aplikace App Storu normálně funguje, Spotify, který nabízí obdobnou službu, měl (možná pořád má?) dlouho zablokované aktualizace, protože těch 30 % odmítl platit. "Překvapivě" to bylo zrovna v době, kdy Apple rozjížděl konkurenci Spotify - Apple Music. :)

    Někdy se nechovají stejně ani k jedné firmě. Autoři Basecampu roky provozovali jejich aplikaci v App Storu, aniž by platili třicátky z in-app transakcí Applu. Pak udělali emailovou službu Hey a Apple jim aplikaci nepovolil, protože placenou službu prodávali přes jejich stránky a v App Storu byl jenom klient, přes kterého se uživatelé ke službě připojili.

    Předvídatelnost a transparentnost je další věcí, na kterou si Telegram stěžuje. Kdyby za těch 30 % dostali aspoň kvalitní službu, ale často musí i týdny čekat na to, že jim schválí aktualizaci aplikace (u Androidu je to v řádu hodin), často jim je zamítají bez jasného vysvětlení, co jednou projde, podruhé ne apod.