Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Tesla končí s prodejem automobilů za Bitcoiny, měna je prý neekologická od Miroslav Šilhavý - @K> Opravdu, výroba elektřiny se nedá regulovat tak rychle,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2021 9:09

    Miroslav Šilhavý

    @K>

    Opravdu, výroba elektřiny se nedá regulovat tak rychle, jak se mění počasí. Přenosová soustava bude muset být mnohem silnější, než je dnes - ale to je asi přirozený vývoj. Elektřina bude pravděpodobně úplně zásadní druh energie, takže jediné, co se dá dělat, je omezovat (zefektivňovat) spotřebu na hlavu.

    Velké technologické rezervy jsou patrně ještě v místní akumulaci elektřiny a taky v řízení cyklu spotřeby. Dívat se na televizi, a mít teplo v bytě chcete tady a teď. Dobíjet spotřebiče ale můžete rozloženě, a za potřebu okamžitého a rychlého nabití zaplatit prostě vyšší sazbu.

    Jistě namítnete, že lithiové akumulátory nejsou dostatečně efektivní a zásoby lithia jsou omezené. Ale i tady je prostor. Evoluce v uchovávání energie je zřejmá, to, co zvládají akumulátory dnes, jsme si před 20 lety neuměli představit. Právě díky tomu, že místní zdroje přírodní energie jsou nárazové, nemuselo by nám v budoucnu vadit ani to, že akumulace energie bude hodně neefektivní (pro představu, např. výrobou vodíku), protože přínosem bude to efektivní uchování a odlehčení přenosové soustavy.