Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Thunderbird 91 vylepšuje uživatelské rozhraní a zavádí podporu pro Matrix od anonym - Díky za odpověď. Nicméně vysvětlení ohledně (trvalých) notifikací moc...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 8. 2021 9:51

    bez přezdívky

    Díky za odpověď.

    Nicméně vysvětlení ohledně (trvalých) notifikací moc nechápu (ve smyslu odpovědi na dotaz co je myšleno „Vývoj se ubral jiným směrem“), protože mi přijde, že to je spíše evolucí tray ikon a ne „jiným vývojovým směrem“. IMHO notifikace plnohodnotně nahrazují tray ikony (koneckonců už hodně staré Windows uměly zobrazit bublinu s nějakým textem - podle mne raná fáze dnešních notifikací). Ovládací prvky v notifikacích zase třeba nahrazují (a rozšiřují) kontextové menu tray ikon. (Samozřejmě lze pak také diskutovat, jak moc kvalitní je ta která implementace - ale to není moje pointa.)

    zvětšování ovládacích prvků asi souvisí s ovládáním dotykovými obrazovkami i na desktopu (opravdu ... vykoukněte z IT bubliny).

    No, v té mé „IT bublině“ jsem před pár lety pracoval na vývoji SW, který měl mj. běžet na PC a být ovládaný dotykově, takže jsem po určitou dobu měl dotykovou obrazovku připojenou k pracovnímu stroji. No a můj závěr je takový, že klasické GUI ve Windows je naprosto strašně ovladatelné dotykově a GUI optimalizované pro dotyk je strašně ovladatelné myší a klávesnicí. IMHO tendence řešit obojí jediným GUI není moc dobrý nápad (vyjma opravdu jednoduchých aplikací) a spíš by to chtělo mít možnost se mezi těmi módy přepínat (samozřejmě rozumím tomu, že to ale zvětšuje cenu vývoje).

    Koneckonců je sice hezké, že položky menu ve Firefoxu mají gigantickou výšku - ale k čemu mi to je, když samotné ikony otevírající menu jsou malé a tlačítka na zavírání záložek ještě menší. Aktuální stav je IMHO kočkopes, který zhoršuje práci s klávesnicí a myší a uživatelům dotykových obrazovek moc nepomáhá.

    Co ale vůbec nechápu je trend "vyblitých" barev kdy je někdy problém např. rozlišit která položka v seznamu je vybraná, která je aktivní a která je "zašedlá" (fuj).

    OT: tohle je hlavní důvod, proč fakt nesnáším Google Maps. Kontrast v mapy.cz je možná omalovánkově pestrý a nepůsobí seriózně, nebo kancelářsky... ale orientuji se díky němu mnohem snáz a rychleji.