Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Tor v Texasu čelí žalobě za napomáhání trestnému činu od Karel - Jestli "domorodým" američanem myslíte indiány, tak asi máloco....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 7. 2014 15:28

    Karel (neregistrovaný)

    Jestli "domorodým" američanem myslíte indiány, tak asi máloco. Pokud potomky imigrantů z Evropy a Asie, pak skoro všechno. Většina těch, se kterými jsem pracoval, tam byla druhá až třetí generace. A pak několik těch, kteří se tam přistěhovali před pár lety.

    On je trochu problém v tom, že pokládáte otázku, které by oni sami nerozuměli. Samozřejmě, že skoro všichni, co tam pracují, jsou občané Texasu. Zkoumat, kdy a odkud se kdo přistěhoval, je tam krajně neslušné. Při hovoru na téma "jak to vypadá v Evropě" se pár lidí přiznalo, že se narodili v Irsku, Španělsku a jeden se narodil v Indii. Jenže teď už to jsou američané.

    Ono je zajímavé sledovat jejich počet obyvatel. V roce 1850 tam nebyl skoro nikdo (méně než milion obyvatel). Kolem roku 1900 tam měli mraky imigrantů a dostali se na 3 miliony obyvatel. Někdy v šedesátých letech se dostali přes 10 milionů. V roce 2010 měli 25 milionů. Když to porovnáte s průměrným růstem populace, tak je prostě zjevné, že tam budou mraky imigrantů. Zkrátka z těch 25 milionů lidí se jich tam přes 20 milionů přistěhovalo v posledních 100 letech. Kupříkladu u nás se již 100 let pohybujeme kolem 10 milionů obyvatel.

    Jinými slovy - většina populace vám může vyprávět o tom, odkud se tam kdy přistěhoval jejich děda s babičkou. Výraz "domorodý" tam postrádá smysl.