Hlavní navigace

Názor ke zprávičce TrueOS přechází na OpenRC od klokan - Tohle by se dalo rici o nejakych aplikacich,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2017 0:52

    klokan

    Tohle by se dalo rici o nejakych aplikacich, ktere bezi jako daemon v systemu. Jenze situace je takova, ze za chvili bez systemd nepobezi ani piskvorky.

    Tak piškvorky, pokud jsou (jako že asi jsou) založené na frameworku gnome, bez systemd asi opravdu nepoběží, protože bez něj neběží gnome. Na tom ale není vůbec nic nového. Živě si vzpomínám na doby, kdy se řvalo proti GTK, Qt, Gnome a KDE, protože prý to je zbytečný balast, aplikace mají být napsané čistě v Xlib, ti co argumentovali tím, že potřebujeme lepší API, lokalizaci, přístup pro postižené, podporu drag-drop atd. byli posíláni do oněch míst, protože nechápou, že to odporuje "filozofii" unixu atd atd atd. Ještě předtím byli lidé, co trpěli infarkty kvůli samotnému X11, protože to je prý jako Windows, na unixu to nemá co dělat, správný admin dělá všechno ve vi (nebo v emacsu) a nikdo jiný, než admini, zřejmě počítače nepoužívá. Nic nového pod sluncem. Až implementujete piškvorky, které nemají zbytečné závislosti na libc a na kernelu, a nebrání vám tak v té tolik ceněné možnosti výběru, tak mi dejte vědět.

    Ale tesi me, ze systemd usetri strasne moc prace s psanim par shell skriptu lidem, kteri napriklad napisi databazi s kodem 15 km dlouhym. Tech 100 radky v bashi by uz asi nezvladli.

    Právě, že by je nezvládli, protože oněch 100 řádků v bashi je nejen na každém distru, ale pomalu na každém jednotlivém počítači jiných. A nestydíte se vůbec takhle vnucovat bash? Co možnost výběru? Co když trvám na tcsh?

    To je právě příklad toho, co se systemd snaží řešit. Vývojáři databáze k ní přiloží jeden unit soubor a hotovo, uživatel ani oni už nemusí dál nic řešit. Prostě to funguje.