Hlavní navigace

Názor ke zprávičce TSA možná zakáže laptopy také na vnitrostátních letech v USA od Lael Ophir - Ono to není bezpečnostní divadlo. Letadla jsou velmi...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 6. 2017 10:38

    Lael Ophir

    Ono to není bezpečnostní divadlo. Letadla jsou velmi drahá, a lidé jsou velmi citliví na zprávy o leteckých neštěstí (naopak oběti pozemní dopravy s klidem ignorují).

    V Somálsku došlo v roce 2016 k sebevražednému atentátu na letadlo s použitím laptopu. Naštěstí se to stalo v relativně malé výšce, kdy kabina letadla nebyla natlakovaná. Díky tomu došlo "jen" ke smrti atentátníka a vytvoření relativně malé díry v trupu letadla, se kterou se povedlo přistát. Kdyby kabina byla natlakovaná, výsledek by byl výrazně horší.
    https://aviation-safety.net/database/record.php?id=20160202-0
    http://www.bbc.com/news/world-africa-35521646

    Problém je v tom, že když tohle terouši udělají jednou, tak to můžou udělat znovu. Představte si že to zkusí jednoho rána u dvaceti letů najednou, deset z těch letadel spadne, a zemře přes tisíc lidí. Nebyl byste pak mezi prvními, kdo by se ptal, proč se nepředešlo známému způsobu útoku?Tolik k tomu že se podle vás jedná o divadlo.

    Toho času jsou laptopy zakázané na těch letech do USA, u kterých je údajně podezření, že by nemuselo dojít k dopovídající kontrole příručních zavazadel. V tom Somálsku totiž laptop atentátníkovi předali zaměstnanci letiště.

    Navrhovaným opatřením je zakázat laptopy v kabině na všech letech, a mít je vždy v nákladovém prostoru letadla. Je otázka jak se dají laptopy nacpané výbušninami detekovat, ale faktem je, že třeba mezi zaměstnanci letiště v Bruselu mají s islamisty dost problém.

    Kritici k tomu tvrdí, že důvodem zákazu na letech do USA bylo spíš omezit konkurenci státem dotovaných arabských aerolinií na těchto lukrativních linkách. Bohatí cestující z arabských zemí chtějí během letu používat laptopy, a pokud to nepůjde u arabské aerolinky, tak poletí americkou. Těžko říct, kolik je na tom pravdy. Scénář zákazu laptopů na vnitrostátních letech v US tomu moc neodpovídá.

    Další kritika mi přijde relevantnější. Pokud laptop napěchovaný výbušninami přesunete z kabiny letadla do zavazadlového prostoru, tak je velkou otázkou, jestli tím něco vylepšíte. Exploze nastane tak jako tak, a v zavazadlovém prostoru s ní nic neuděláte. Navíc baterie laptopů čas od času spontánně hoří, a v zavazadlovém prostoru s tím nic neuděláte. Pokud bude každé zavazadlo obsahovat laptop, a jeden z nich chytne díky samovznícení baterie, může být výsledný požár vysoce problematický. Tohle mi přijde jako nejdůležitější aspekt, a je potřeba, aby ho důkladně probrali odborníci na leteckou bezpečnost, a přijali kvalifikované rozhodnutí. Nekvalifikované nesmysly od TSA officer Camille Morris (kdo ví jestli to není paní co někde na letišti posunuje příruční zavazadla do skenerů) jsou u toho naprosto irelevantní.