Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Turečtí pučisté podcenili Internet od Lael Ophir - Souhlas. Podle některých zpráv to vypadalo, že iniciátoři...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 7. 2016 1:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Souhlas. Podle některých zpráv to vypadalo, že iniciátoři puče budou dalším cílem čistek v armádě, které Erdogan už skoro pravidelně provádí. To by vysvětlovalo, proč do toho pučisté šli i za značně nevýhodných podmínek. A souhlas podruhé: kdyby zneškodnili prezidenta a ideálně i prime ministra, tak by vyhráli. Problém je v tom, že Erdogan má ve společnosti poměrně velkou podporu, takže úspěšný puč by mohl zažehnout občanskou válku.

    Jinak Erdogan projel co mohl. Projel volby v roce 2015, rozpoutal válku s Kurdy aby vyhrál následné předčasné volby (což mu vyšlo), a v té válce se jihovýchod Turecka dodnes zmítá. Podpora ISIS se vymstila, protože když se k nim obrátil jen trochu zády, tak začali s bombovými útoky. Turecko je tak cílem teroristických útoků jak ze strany ISIS, tak Kurdů (což je trochu paradox, protože ISIS a Kurdové se nenávidí, a Turecko má problém s oběma stranami). Vztahy se Západem se setrvale zhoršují, a po těch současných čistkách mezi opozicí to bude jen horší, zvlášť jestli začne hromadně popravovat. Vztahy s Moskvou se mu podařilo dostat na bod mrazu loňským sestřelením ruského Su-24, i když je možná trochu rozmrazí současná krize (Putin rád sehraje roli alternativy k Západu). Možnost jakkoliv působit v Sýrii proti Assadovi (což byl primární důvod turecké podpory pro ISIS) je zablokovaná ruskou vojenskou přítomností. V zemi sílí islamistické tendence, které prezident podporoval, ale de-sekularizace země není pro islamisty dost radikální, a silně dráždí sekulární část populace, takže je společnost bezprecedentně rozdělená. Do prezident toho málem přišel o život při vojenském puči. Jedním slovem SNAFU.