Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Turris Mox je možné rozšířit na 1 GB operační paměti od Miroslav Šilhavý - Turris žádá crowdfunding, což je prostě podivné. To...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 5. 2018 19:51

    Miroslav Šilhavý

    Turris žádá crowdfunding, což je prostě podivné. To nemůže znamenat nic jiného, než ekonomický neúspěch předchozích projektů. Nebo to, že projekty byly ekonomicky úspěšné, ale zisk si někdo vybral a teď chce nový projekt jet na nová rizika "investorů". Proti tomu nesedí Váš argument o tom, že Turris je úspěšný. => existují pochybnosti.

    Dále, kampaň je vedena jako crowdfunding, ale díky absenci jakýchkoliv veřejný čísel, je také možné, že se jedná o formu předprodeje. Pak to není crowdfunding, ale forma předprodeje. V takovém případě je ale nutné se ptát, jestli jsou chráněna práva spotřebitele tak, jak to musí dělat každý jiný prodejce. => existují pochybnosti.

    Zaměření routerů Turris mnozí nechápou. V diskusích, jedni o Turrisu přemýšlí jako o bezpečném routeru, jiní jako o výkonném univerzálním hardwaru, někteří jeho sw vybavení přepisují vlastním. PODLE MĚ je prostě škoda, že se projekt Turris nevyprofiloval některým směrem. To se, PODLE MĚ, projevuje mimo jiné tím, zatímco Omnia získala za 2 měsíce 4400 přišpěvatelů, Mox jich má 1300 (odhaduji s výhledem na 1500 než kampaň skončí). Uvědomuji si, že ti, co mají Omnii nebudou kupovat Mox, nebo jen z části. U úspěšného routeru propagovaného na komunitní bázi bych ale očekával snowball effect, tedy to, že spokojený uživatel Omnie přesvědčí své okolí, pomůže s instalací apod. To se nestalo. Nestalo se ani to, že by se o Turris zajímali jacíkoliv ISP, ať už malí, či velcí (zde si dovolím tipnout, že to bude absencí možnosti centrální konfigurace, což bude pro ISP linitující).

    Můžete se stokrát vztekat, ale tyto otázky jsou naprosto legitimní. Na ostatních čtenářích je, jestli jim přijde situace podobně podezřelá, jako mně, nebo jestli převládnou jiné důvody. Není potřeba mě kvůli tomu kamenovat, ani se do mě navážet. Jestli jsem vedle, posoudí si to každý sám, pokud zvažuje pořízení Turrisu.