Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Turris Mox má USB modul a partnerství s Nextcloud od Miroslav Šilhavý - Ceny jsou nastaveny tak aby bylo možné zaplatit...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 5. 2018 6:26

    Miroslav Šilhavý

    Ceny jsou nastaveny tak aby bylo možné zaplatit následující výrobu, v žádném případě se nejedná o velké marže. (...) když se řekne, že Omnie byl vlastně propadák, i když nebyl, tak by to hodně lidí podpořilo, že?

    Ano. Já jsem informaci od Vás vzal na vědomí. Také jsem se podíval na veřejně dostupné informace - např. jsem se díval na vývoj ceny v čase nebo na to, že dodavatelé nedrží Omnie skladem (= dovodil jsem z toho nízkoobrátkovost).

    Nesouhlasím s obchodní úvahou. Podle mě se obchod dělá proto, aby se tvořila marže. Z marže se pak dá podpořit další projekt, který může, například, mít zase nižší marži a být tím stimulovat trh k ještě větším nákupům. Ostatně tak je v českých zákonech koncipován princip neziskovost. Stát tomu pomáhá tím, že není potřeba platit daň z příjmů právnických osob, pokud se ty příjmy znovu obrátí do neziskového sektoru.

    Myslím si, že tyto informace nemají být interní a mají být velmi pečlivě komunikovány se zájemci. Možná by pak nebyly kolem projektu dohady.

    Stejným způsobem by pak Turris mohl být prezentován (teď se neuražte, záměrně trochu přeženu) "hračka pro kutily", protože k ní to má blíž než vynikajícímu routeru. Filozofie bezpečnosti na zažízení, které vyzývá ke kombinaci all-in-one je podle mě trochu nešťastná a nevím, jestli by zrovna na tuto filozofii měl CZ.NIC dávat svůj punc. Vím, že instalace komponent třetích stran je už v ranku unsupported rešení, ale dojem to nemění.

    Argumentace postavená na neověřených osobních přesvědčeních vážně nemá žádnou váhu.

    Netajím se tím, že to jsou moje osobní dojmy, neboť faktů je k dispozici minimum. Nepřijde mi správné argumentovat tím, že nemám fakta, když ten argument používá někdo, kdo sám stojí za tím, že fakta nejsou zveřejňována.