Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Tvůrce Oculus Rift zažalován za ukradení firemního know-how od Karel - Kupodivu u nás v ČR je to docela...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 5. 2015 14:15

    Karel (neregistrovaný)

    Kupodivu u nás v ČR je to docela jednoduché. Legislativa rozlišuje, zda jde o obchodní informace, know-how nebo to ostatní. Obchodní informace jsou texty smluv, seznamy zákazníků apod., a to si nesmíte odnést nikdy. Následuje know-how, což je balík patentů, průmyslových vzorů apod. To si také odnést nelze, protože je to chráněno.

    Zbývá velký balík toho ostatního. Trochu zavádějící je, že občas i věcem z tohoto balíku se říká know-how, ale legislativně tomu tak není. Firmy to řeší dvěma způsoby. Buď přímo podepíšete dohodu o mlčenlivosti (to je obvyklá praxe) a pak o dané konkrétní věci prostě mluvit nesmíte a ani to použít. Nebo podepíšete konkurenční doložku (což už je zřídkavější), která má dvě vlastnosti: zaprvé je časově omezená, zadruhé v ní je uvedena kompenzace. Něco ve smyslu, že následujícího půl roku nesmíte pracovat pro konkurenci a firma vám bude dorovnávat mzdu do 50000 Kč měsíčně.

    Pokud půjdete pracovat pro nějakou větší firmu, co si váží vlastních informací, tak se s dohodami o mlčenlivosti a konkurenční doložkou setkáte. Pokud s vámi firma ani jedno nepodepíše, pak můžete jít okamžitě dělat ke konkurenci a vyzvonit jim tam všechno, co není chráněno patentem, průmyslovým vzorem a ani to nemá povahu obchodních informací. Nesmíte si to odnést písemně (papír, soubor apod.), ale v hlavě klidně ano. A smíte to použít.

    Jak konkrétně fungují konkurenční doložky v USA nevím, ale NDA tam mají a má stejnou právní oporu jako u nás. Ostatně jsem jich už podepsal tolik, že to ani nespočítám.

    Spor zmiňovaný ve zprávičce tudíž osobně považuji za snahu získat nějaké mimosoudní vyrovnání od velmi bohaté firmy. Šance na úspěch u soudu minimální, ale hrozba táhlého soundího sporu, předběžného opatření odkládajícícho uvedení do prodeje apod., je dobrý důvod raději takovéhle firmičce pár milionů zaplatit, nebo ji rovnou koupit a zavřít. Předpoklad, že chlapec něco skutečně podepsal a pak si stejně založil konkurenční firmu, mi přijde nepravděpodobný. Stejně tak jako se nikde nepíše o konkrétních patentech apod., které by porušil.