Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Ubuntu 17.10 bude ve výchozím stavu používat Wayland od Lael Ophir - Ad chaos to je, to se nehadam -...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2017 11:32

    Lael Ophir

    Ad chaos to je, to se nehadam - jednak mě těší že ten chaos vnímíte (což u řady jiných diskutérů postrádám), a pak musím upřímně ocenit váš nezdolný optimismus.

    Ad diky tomu je mozne treba velmi osekany Linux pouzit na nejruznejsich prapodivnych platformach - Na prapodivných platformách můžete technicky běžet třeba Windows, které nakonec běží na všem od Raspberry Pi 2, přes mobily, tablety a desktopy až po servery. Není věc technická. U Linuxu je to spíš o nulové ceně, a o tom že autoři nechají s kódem kohokoliv dělat cokoliv. Což má ten důsledek, že si Linux často vybírají výrobci telefonů (Android), WiFi a ADSL routerů, televizí, set-top boxů apod., a vede to k obrovské bezpečnostní katastrofě, které jsme nyní všichni svědky.

    Ad zkus si predstavit, ze se omezis treba na GTK 3, GNOME 3 API, Clutter a Wayland - to bohužel není ekvivalent situace na jiných OS, protože je to ve srovnání s konkurencí pořád dost chudé API. Ale kdyby se opravdu autoři omezili na nějakou podobnou kombinaci, tak by mohli soustředit síly na dopracování chybějící funkcionality a zvýšení spolehlivosti, místo aby ta samá lidská síla vyvíjela polotovary stylem pejska a kočičky.

    Ad navic michas zastarale technologie s modernimi (a prave tento postupny vyvoj je diky takove otevrene architekture mozny) - ve Windows 10 spustím aplikaci psanou pro Windows 95, a ve 32-bitových i aplikaci pro Win16 nebo DOS. Bez jakékoliv modifikace.

    Ad X11 aplikace mi pres Xwayland funguji az na vyjimky zcela bezproblemu - no právě, ty výjimky.

    Ad remote pristup neresil ani X11 - nebylo to zdaleka dokonalé řešení, ale bylo to alespoň něco. Wayland neumí ani to málo. Ohledně Pipewire se nechám překvapit, ale zatím to vypadá, že v nejlepším případě bude umět grabovat obrazovku, a nikoliv dodávat zobrazující straně instrukce ke kreslení obrazu. Jinými slovy to bude stejně mizerné, jako VNC ve srovnání s RDP. Mimochodem tohle je podle Gnome blogu web projektu Pipewire. We are also working now on a proper website for PipeWire, a od června asi nebyl čas ani udělat home page projektu.
    https://people.freedesktop.org/~wtay/
    Zdroj: https://blogs.gnome.org/uraeus/2017/06/20/fedora-workstation-26-and-beyond/

    Zajímavé jsou i postřehy Dereka Foremana (Senior Open Source Developer with Samsung's Open Source Group). File descriptor passing is used extensively in the protocol. ... Obviously you can’t (usefully) pass a file descriptor over the network. ... Keyboard repeat is handled on the client side, so if you have a dodgy network connection and a key press packet arrives but the key release packet is delayed, the client would start repeating keys. ... Buffers are shared between the client and compositor… somehow... Dvacet let snahy o nahrazení X11, a výsledek zjevně nepočítá se vzdáleným přístupem? Existuje vůbec nějaká zadávací dokumentace pro Wayland (přičemž "X11 sux" nepočítám), která by popisovala cílový stav pro prvních pár verzí, a nastiňovala možnosti dalšího rozvoje? Tipnu si, že jako u většiny vývoje stylu bazaar není. Jak jsem psal: pejsek a kočička vaří dort :/
    https://blogs.s-osg.org/wow-wayland-over-wire/

    Ad clovek to na Linuxu potrebuje mene nez na Windows - to si myslíte, protože ten vzdálený přístup nemáte. Kdybyste ho měli, možná byste měli i kvalitnější admin UI (a nejlépe unifikované, stejně jako command line tools), a stejně jako ve Windows byste neměli důvod se vůbec připojovat přes textovou konzoli. V těch vzácných případech, kdy ta konzole je potřeba, se dá prostě pustit přes RDP. Jenže protože vývoj zamrzl někdy začátkem devadesátých let, tak máte pro administraci systému prakticky výhradně nástroje, které byly k dispozici v té době, a jsou dneska součástí POSIXu.

    Ad ALSA vs PulseAudio, v cem je tam problem - třeba v tomhle, doporučuji si přečíst komentáře. Sorry, ale takhle nevypadá kvalitně navržená architektura MM subsystému. Takhle vypadá výsledek toho, když pejsek a kočička vaří dort.
    https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1345661

    Ad Zde je mnohem vetsi volnost a moznost customizace - což bohužel vede k tomu, že je Linux peklo pro vývojáře, a vysloveně nepřátelský pro uživatele.

    Ad se dobre pouzitelny desktop na tom vybudovat da - jenže desktopové prostředí je jen část celé věci. Aby OS pro uživatele fungoval, měl minimum defektů a byl predikovatelný, tak nestačí nahrnout na jednu hromadu to co se tak nějak urodilo, a doufat, že to bude stabilně fungovat. Protože pak vypadá výsledek nějak takhle:
    http://www.sliptalk.com/homemade-cars/

    Pls neberte to jako hate. Je samozřejmě úžasné, že se amatérům bez jakéhokoliv pokusu o systémovou architekturu podařilo napsat funkční kernel, který je podstatě použitelný, a díky nulové ceně dokonce používaný. A je úžasné, že se poměrně malému počtu lidí s minimální koordinací během let povedlo vytvořit v podstatě funkční desktopové prostředí (byť šlo zpočátku o kopii CDE od HP). Jenže to má své limity. Kernel, libc a utility mají design daný převážně od univerzit a Bell Labs, takže stačí napsat to co popisuje dokumentace a co kdysi učili na školách (tj. klasický unixový monolitický kernel s BKL). Bohužel kde tohle vedení chybí, tam se vývoj rozpadá. Tenhle bazaar pak vede k věčným polotovarům, a ne k hotovým, dotaženým a funkčním produktům. Někdy z toho guláše něco vytáhne komerční firma a něco dalšího na tom postaví, třeba Google. Ale všimněte si, že i ten Google podle všeho zahodí Linux ve prospěch Fuchsia OS.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Fuchsia