Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Ubuntu přechází na Wayland od Lael Ophir - 1. Remote display se samozřejmě dá použít pro...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 4. 2017 12:40

    Lael Ophir

    1. Remote display se samozřejmě dá použít pro terminal server. Ale jako daleko zásadnější vidím vzdálenou administraci. Jinak se totiž dostáváte do nepříjemné situace, kdy lokální stroj můžete spravovat v GUI, ale vzdálený jen přes ssh. Ve Windows jsme to takhle měli naposledy v NT 4, a nebylo to nic moc.

    2. Když nelze použít command stream, tak jste odkázaný na remote frame buffer, a nic lepšího s tím asi nevymyslíte. Takže RDP-like funkcionalita bohužel ne, spíš VNC-like.

    3. To by právě měla být součást Waylandu, protože by se tím výrazně zjednodušila tvorba toolkitů; pak jsou to jen wrappery nad API pro kreslení primitiv a knihovny dialogů. Koukněte se na Windows GDI, OS/2 GPI/PM, Apple Quartz. Všechny tyhle systémy na jedné straně poskytují API pro kreslení, a na druhé straně mají drivery zařízení (obrazovek, tiskáren). Toolkity (pokud je použijete) nemusí řešit jak nakreslit kolečko a vyrastrovat písmenko, natož aby to musely řešit pro X11, Wayland, PDF, PS, OpenGL, DirectFB atd.
    V případě Waylandu vidím problém spíš v tom, že snaha nahradit X11 je pár dekád stará, a zatím se to nikomu nepovedlo. Takže se udělal malý projekt, který řeší jen část problematiky, a to cestou dost drsného kompromisu.

    4. Linux byl od začátku psaný jako Unix-like systém, dokonce podle dokumentace tehdejších klasických Unixů. Podle mého názoru (a rozumím že se ten názor nemusí líbit) to nebyla až tak skvělá volba, a bylo možné od začátku začít věci dělat lépe, bez historické zátěže, byť třeba s inspirací světem Unixů. Ovšem současná situace je taková, že se mezi Unixy výrazně liší správa paměti (Linux má memory overcommit s OOM Killerem, AIX overcommit se SIGDANGER v případě nedostatku paměti, Solaris nemá overcommit), správa servisů (initd, systemd, Upstart, OpenRC, Solaris SFM), přístup ke konfiguraci (různé /proc, případně bez), liší se IPC (například D-Bus je Linux-only), a teď se přidají rozdíly v zobrazování (X11, Wayland).
    Faktem je, že klasické Unixy umírají, a jasně je nahrazuje Linux. Jenže pokud si vzpomínám, tak před lety linuxová komunita nesla silně nelibě absenci standardizace u konkurentů. Faktem je, že dneska na Linuxu formální standardy vymírají (i LSB vypadá mrtvě), a implementace Unixů se funkčně rozcházejí. Nevím jestli je to dobrá zpráva.