Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Ubuntu vyvíjí vlastní aplikace: kalkulačku, kalendář, sudoku a další od Robert Smol - Problems MIRem je tento: - dlouho se vyviji nastupce...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 3. 2013 13:51

    Robert Smol (neregistrovaný)

    Problems MIRem je tento:

    - dlouho se vyviji nastupce X, zvany wayland/weston. Technicke reseni si dohledejte.
    - Canonical se verejne prihlasil k podpore Waylandu
    - zjistil, ze mu Wayland nevyhovuje (vadi mu tam *shell-y bit*, ktere jsou v extension). Z technicke diskuze nyni ale vyplynulo, ze vlastne ani neni duvod to cele delat (input je uz v waylandu take vyresen, androidi port je mozny, jen to nikdo vlastne nechtel a server side buffer allocation je mozne, ale nikdo to nedoporucuje)
    - misto reseni jejich pozadavku na wayland s komunitou, se radeji rozhodli to s nikym nediskutovat a vyrobit si neco "doma".
    - Nyni Mir ohlasil jako blesk z cisteho nebe
    - Mir je v zasade Wayland, ale vypada to, ze ovladace od nvidie budou muset podoprvat X, Wayland, Mir aby to vse bajecne fungovalo (coz je prave ta hrozba fragmentace_

    Takze ve zkratce tohle asi neni ta spravna spoluprace s OpenSource komunitou. Canonical tak trochu na komunite parazituje. Vezme tech 80% hotoveho produktu a zbytek si "dovari" doma. Vytvari si svuj vlastni ekosystem. Ja jim to osobne nemam za zle, ale ta fragmentace na urovni vykreslovaciho serveru je dle mne dosti hroziva.

    Nastesti Gnome a Fedora (nebo ARCH) jsou dnes opravdu plnohodnotne alternativy. A tohle rozhodnuti jen urychli vyvoj a implementace Waylandu (btw na teto technoligii pobezi Tizen a stoji za tim i Intel a Samsung).