Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Úprava zákona o Vojenském zpravodajství: sledovací sondy jen v krajním případě od Miroslav Šilhavý - Faktem zůstává, že parlament vládu neřídí, nic takového...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 10. 2020 0:27

    Miroslav Šilhavý

    Faktem zůstává, že parlament vládu neřídí, nic takového o řízení v ústavě není, vy plácáte (pardon) kraviny a evidentně nechápete, jak zřízení v ČR funguje. Parlament má roli vůči vládě kontrolní - výbory, to jmenování, odvolání, interpelace apod.

    Podle mě slovo "nadřízený" vykládáte moc úzce. Vláda opravdu nemůže být operativně úkolována parlamentem, nicméně může být úkolována formou zákona. Dále, během interpelací poslanci sdělují, co od vlády očekávají; excesivní vybočení činnosti vlády z představ PS může vyústit i ve vyslovení nedůvěry.

    Vláda se přímo nemusí zodpovídat za každé své jednotlivé rozhodnutí. Může konat poměrně rychle, rozhodně čiperněji, než parlament. Na druhou stranu, vláda se musí podřídit jak vůli moci zákonodárné (zákonům), tak moci soudní. V tomto ohledu je opravdu nejpodřízenější ze všech tří pilířů dělby moci v ČR.