Hlavní navigace

Názor ke zprávičce USA zakázaly vládním zaměstnancům používat produkty Huawei a ZTE od Lael Ophir - Jinými slovy ti lidé jsou zadržování v souladu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 8. 2018 21:14

    Lael Ophir

    Jinými slovy ti lidé jsou zadržování v souladu s National Defense Authorization Act a Authorization for Use of Military Force Against Terrorists.

    Asi se shodneme, že mít zákony umožňující držet lidi bez soudu je dost špatný nápad. Jenže na druhé straně klasické trestní právo nepočítá například s tím že zadržíte osobního strážce teroristy Bin Ladena, tedy vysokého člena teroristické organizace který je velmi nebezpečný, osobně se dopustil mnoha zločinů, zná organizační strukturu organizace, zná další teroristy a má informace o místech a detailech působení organizace. Co s takovým člověkem uděláte? Pošlete mu předvolánku k soudu, se zdvořilou žádostí aby se ráčil dostavit? A u soudu řeknete že se zločinů dopustil mimo území státu, důkazy pocházejí od (zahraničních) zpravodajských služeb a z důvodu ohrožení aktivních agentů je nemůžete soudu ukázat? To asi ne. Takže toho týpka poplácáte po rameni a necháte ho běžet? To asi také ne.

    Tradičně se tyhle věci řeší mimo území daného státu. Chytíte v Afganistánu teroristu? Vyřídíte to tam, a když je potřeba od něj něco zjistit, předhodíte ho místním vyšetřovatelům. Chytíte týpka s ostřelovací puškou? Je to sniper, tak ho zastřelíte a hodíte do škarpy. Jenže dneska se takové věci prostě nedělají. Snipera jste nepřistihl při útoku na vlastní vojáky, takže ho pustíte. Teroristu bohužel někdo "chytře" nechal přivézt na Guantanamo, takže se musíte nějak poprat s tím že ho nemůžete odsoudit ani pustit, navíc ho ani nesmíte deportovat do země ve které by mu hrozilo nebezpečí (například pokud tam probíhá válka).

    Takže naprosto souhlasím s tím, že zákony umožňující dlouhodobou vazbu bez soudu nejsou dobré. Ovšem také vidím důvody, které vedly k jejich vzniku.