Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Úspěšná kampaň na Monarco HAT - průmyslové rozšiření k Raspberry Pi od VS - Kritický nebo nekritický, problém je, že jenom pitomý...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2016 18:16

    VS

    Kritický nebo nekritický, problém je, že jenom pitomý restart z SD karty dá klidně minutu. Tu minutu, kterou se točí motor a nejedou koncáky...

    Na RPi 2B s Debian Jessie je to výrazně pod půl minuty, ale to není vůbec podstatné.

    Motor se točit nebude, protože všechny vnější vstupy a výstupy na té desce jsou řízené přes samostatný ARM Cortex-M3 MCU. Ten, když nedostane z RPi process data po dobu delší než např. 2 periody řídicího tasku, přepne výstupy do bezpečného stavu. Toto zafunguje při jakémkoliv problému s časováním / zatuhnutím / resetem RPi. Pokud ten motor budete řídit nějakým měničem s komunikací třeba přes Modbus RTU, bude tam obdobné opatření.

    Jenže z +5V jeou napájený USB porty. Je nějak zajištěno, že zkrat na USB, který je volně k dispozici, nesestřelí napájení procesoru? Pokud ne, nesmí být USB volně k dispozici.

    RPi obsahuje obvod pro omezení proudu na USB napájení. Pokud se na to nechcete spoléhat, můžete napájení USB portů softwarově vypnout, nebo je fyzicky znepřístupnit.

    Watchdog. No, ten musí být externí, že. Takže přes konektor a potom stačí jeden kontakt toho konektoru, který normálně nemá na funkci vliv, ale visí na něm bezpečnost...

    Nerozumím. Externí watchdog odpojuje 5V napájení do celého RPi, takže to není nic, co by normálně nemělo na funkci vliv.

    Vhodný OS. Pokud tam dají standardní Linux a řeknou, že si tam může kdokoliv spustit cokoliv, tak pokud jiná aplikace vygeneruje tři vlákna a u všech dá maximální prioritu, tak zaručeně shodí časování PLC. Mají to nějak ošetřeno?

    Rozvíjíte předpoklady, které nikdo neformuloval. Základ je Linux s RT-Preempt patchem. Thready řídicího systému běží s definovanou úrovní RT priority. Pokud tam budu pouštět další aplikace, musím trochu přemýšlet, a přirozeně takové aplikace nesmí požadovat větší RT prioritu než řídicí systém. Že "tam může kdokoliv spustit cokoliv" nikdo netvrdí, a ani to snad nemůže nikdo očekávat.