Hlavní navigace

Názor ke zprávičce V Michiganu se bude možná programovací jazyk počítat jako cizí jazyk od Miroslav Šilhavý - Každá doba potřebuje jiná měřítka a ta se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 5. 2021 10:22

    Miroslav Šilhavý

    Každá doba potřebuje jiná měřítka a ta se musí vyvíjet.

    Dříve byla znalost psaní na stroji potřeba nejen kvůli rychlosti, ale i kvůli nemožnosti opravovat překlepy. Dnes můžete úspěšně a výkonně tvořit, aniž byste uměl všemi deseti a bez chyb.

    S jazyky je to podobné. Znalost cizího jazyka pomáhá dorozumět se s ostatními a vzdělaná populace pomáhá své zemi.

    Co se změnilo je to, že pro svoji zemi a pro dorozumění s ostatními už tolik nepotřebujete cizí jazyk (spousta možností strojových překladů), nota bene, když je Vaším hlavním jazykem angličtina. Umět programovací jazyk je také schopnost, která naopak nabyla na významu.

    Nemám názor na to, jestli znalost cizího jazyka je stejně / více / méně důležitá, než znalost programovacího jazyka nebo jak mezi nimi hledat rovnítko. Pohled na to se asi bude v dalších letech vyvíjet. Nicméně chápu kroky, které zohlední, že vzdělaný může člověk být i bez znalosti cizího jazyka, když bude umět něco jiného důležitého. Určitě bych to a priori neodsuzoval jako devalvaci vzdělání.