Hlavní navigace

Názor ke zprávičce V Michiganu se bude možná programovací jazyk počítat jako cizí jazyk od bmn - Nevím, jestli tahle zpráva vůbec stojí za řeč....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 5. 2021 10:49

    bmn

    Nevím, jestli tahle zpráva vůbec stojí za řeč. Je celkem běžná věc, že např. studenti mezinárodního obchodu nebo diplomacie musí umět dobře dva cizí jazyky, zatímco studentovi informatiky na té samé škole stačí k absolvování jeden nebo z toho druhého jazyka jen pár semestrů na začátečnické úrovni. Stejně tak jsou gymnázia, která jsou zaměřená na jazyky a jiná, kde má prioritu fyzika, chemie, matematika nebo právě ta informatika - a tam studentům stačí taky znát méně jazyků nebo na nižší úrovni.

    U Američanů jde navíc o to, že anglicky se učí prakticky celý svět, takže oni tolik cizí jazyky nepotřebují. Je to asi trochu nefér, ale tak to prostě je. Možná by se měli spíš soustředit na to, aby ten svůj jazyk ovládali perfektně a nemluvili jako nějaký drogový dealer odněkud z gheta. Stejně tak psaný projev - stačí se podívat po diskusích na webu a je zřejmé, že spousta Američanů je už částečně negramotná.

    Pak do toho vstupují i ty strojové překlady. Zatímco např. u nás v 90. letech byla znalost cizího jazyka naprostá nutnost resp. předpoklad jak navázat perspektivní vztahy a rozjet kariéru, tak dneska už se to dost mění a časem to bude možná úplně zbytné. Lidi se budou učit jazyky, aby mohli číst a psát krásnou literaturu, ale pro praktické dorozumění to nebude potřeba.