Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Ve Velké Británii je cenzurována Wikipedie od Lael Ophir - Jak jsem říkal, víra je evolučně stará, a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2008 18:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Jak jsem říkal, víra je evolučně stará, a lidskou přirozeností je hledat odpovědi. Nalezení odpovědi provází příjemný pocit, jistě to znáte z matematiky i z IT. Když se odpověď hledá těžko, nebo dokonce neexistuje (proč právě mému dítěti spadla ze střechy taška na hlavu?), člověka emocionálně uspokojí i nalezení nesprávné odpovědi. Subjektivní pocit uspokojení pak může být celkem silný, bez vztahu k relevanci odpovědi.

    Výše psané vysvětluje vyjma náboženství i konspirační teorie, které jsou podobným emocionálně uspokojivým logickým zkratem v menším měřítku. U náboženství se ještě zjevně přidává rituál (protože jeho mechanické opakování upevňuje paměťovou stopu), a síla davu (viz fotbal a jeho fanoušci).

    Souhlasím, že být na tomhle světě "sám", s fyzikálními a dalšími zákony, s morálkou tvořenou lidmi, odkázaný na spolupráci s ostatními atd., může být složitější, než mít strážného anděla, Boha který spravedlivě odplácí, a posmrtný život. Problém je v tom, že to druhé, i kdyby to bylo dobré opium pro zmírnění strachu a bolesti lidí, stojí na nesmyslných základech. Nakonec jsem psal o přínosech stavby pyramid a "prodeji" práva na věčný život (možnost být balzamován a pohřben) pro starý Egypt, které také existovaly, ale stály na obdobně nesmyslných základech.