Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Veřejná DNS s blokováním reklamy Adhole.org je vypnutá od Filip Jirsák - I kdyby ta skutečnost byla jenom jedna (není) Jo,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 1. 2022 10:52

    Filip Jirsák

    I kdyby ta skutečnost byla jenom jedna (není)
    Jo, takže není skutečností, že vy se teď nacházíte někde (třeba) v ČR, vy jste zároveň ještě v Austrálii, na vrcholu Sochy svobody a možná i na Měsíci. A Slunce dnes v Praze vyšlo v 6:40 SEČ, v 7:55 SEČ i v 9:43 SEČ.

    výrok pravda je ta skutečnost platí pro vás
    Na to jste přišel jak?

    Vždy bude existovat nějaký jiný subjekt, pro kterého ta "samá" skutečnost pravdu reprezentovat nebude.
    Tak ještě jednou. Pravda je skutečnost. Pravda není reprezentací skutečnosti, je to skutečnost.

    Proto je pravda vždy subjektivní. Chápete?
    Vy asi nechápete absurditu tohohle vašeho tvrzení, že? Jako objektivní pravdu tu předkládáte tvrzení, že pravda je subjektivní.

    Pokud je vaše tvrzení „pravda je vždy subjektivní“ subjektivní jenom pro vás, a všichni ostatní to mohou mít jinak, pak nechápu, proč se mne ptáte, zda vaše subjektivní vnímání chápu. Proč bych ho měl chápat? Vždyť je to vaše subjektivní vnímání, mne se to nijak netýká. To je jako kdybyste si bodl špendlík do ruky a ptal se mne, zda mne to bolí. No, nebolí, protože vnímání bolesti je opravdu subjektivní, já vaši bolest nevnímám. Ale pokud je vaše pravda subjektivní, můžete se ptát jenom sám sebe, jestli ji chápete, stejně jako se sám sebe ptáte, jestli vás něco bolí. Nemá smysl se ptát ostatních, zda vnímají vaše subjektivní pocity. Nevnímají.