Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Veřejná DNS s blokováním reklamy Adhole.org je vypnutá od Filip Jirsák - Jak je kontrolováno, pokud je, označení názoru za...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 1. 2022 17:23

    Filip Jirsák

    Jak je kontrolováno, pokud je, označení názoru za dezinformaci dezinformačním serverem? Pouze konfrontací s informacemi jiného dezinformačního serveru?
    Je kontrolováno kým? Proč by to mělo být kontrolováno? A proč do toho pletete nějaké názory?

    Nevím, proč by mělo být nějak kontrolováno, když třeba Aeronet označím za dezinformační web. Buď mi věříte, nebo nevěříte, nebo si o tom webu zkusíte zjistit něco víc. Nevím, proč by se k tomu mělo přistupovat jinak, než když napíšu, že pro překlad internetových jmen na IP adresy se používá DNS.

    Zhubni - použitím hubnete
    Ona by ta aplikace nejspíš měla i nějaký popis, a na něm by to dost záleželo. Pokud by aplikace žádný popis neměla, vnímala by většina lidí jako popis fungování aplikace to „použitím hubnete“ a pak by to nejspíš byla klamavá reklama.

    Jestli dobče chápu termíny Dezinformace a Fakenews se používají jen proto, že česká slova Lež a Hovadina jsou málo cool?
    Slovo lež se nepoužívá proto, že bylo lidem žinantní něco označit za lež a použitím slova dezinformace se to snažili zjemnit. A za druhé proto, že u lži předpokládáme, že z ní má lhář osobní prospěch. Když někdo lže, je si vědom, že informace mají velkou moc. Naproti tomu dezinformace často šíří lidé, kteří jejich dopad podceňují – „no a co, tak jsem řekl něco, co není pravda, vždyť se zas tolik nestalo“. Princip lži je, že proti jedné silné pravdě postavíte jednu silnou lež. Princip dezinformací je v tom, že proti jedné pravdě postavíte milion slaboučkých dezinformací. Ani se nemusíte tvářit, že jim nějak moc věříte – prostě jde o to množství, aby se mezi nimi pravda ztratila.