Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Většina antivirů nenajde nový virus ani po měsíci od Lael Ophir - Vaše představa o čtení konfigurace z konfiguráku je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2012 16:02

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vaše představa o čtení konfigurace z konfiguráku je dost vtipná. Samozřejmě nejde o jeden blok. Ten soubor je na FS, takže musíte lokalizovar root, /etc, případný podadresář, ve struktuře adresáře najít referenci na soubor, a pak teprve můžete načíst ten blok s konfigurací. Ta vlastní konfigurace může být na opačném konci disku než informace o adresáři ve kterém se nachází (takže je čtení konfigurace doslova rozeseté po celém disku). A když už ty bloky s konfigurákem nakonec najdete, čeká vás slow search a parsing, abyste našel a načetl požadovanou hodnotu.

    Čtení z Registry je ve srovnání s konfigurákem zatraceně rychlé, o zápisu ani nemluvě. Naprostá většina operací navíc díky cachování probíhá v RAM.

    Jinými slovy pokud se vám Windows zpomalují, bude to spíš službami spouštěnými při startu, aplikacemi spouštěnými při přihlášení, různými doplňky shellu, a možná fragmentací FS (od Visty výše ale probíhá defrag FS automaticky na pozadí). Rychlost Registry s tím nemá co dělat.