Hlavní navigace

Názor ke zprávičce VIA představila ARM počítače Rock za 79 a Paper za 99 dolarů od Karel - Nemáte pravdu. S frekvencí neroste jen spotřeba, ale...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 1. 2013 10:27

    Karel (neregistrovaný)

    Nemáte pravdu. S frekvencí neroste jen spotřeba, ale i chybovost a teplota. Teplota se dá sice snížit chlazením, ale ne ta vznikající uvnitř spojů. I kdybyste chladil povrch na absolutní nulu, tak ve spojích může teplota stoupnout tak, že se spoj vypaří.

    A pak ta stabilita. Součástky mají nějaké provozní parametry, ve kterých pracují správně. Pokud půjdete mimo, součástka nebude dělat to, co má. Kupříkladu u tranzistorů dochází při překlápění k přechodovým jevům. Ty se poměrně rychle ustálí, ale na zlomek vteřiny jako kdyby ta součástka "nefungovala". Proto po každé změně chvíli vyčkáte a teprve pak pokračujete dále. To "chvíli počkáte" pak určuje mezní frekvenci, při které součástka ještě bude fungovat. Pokud navíc těch součástek postavíte kaskádu, tak máte frekvenci velmi silně limitovanou. Při překročení této frekvence se pak třebas ten tranzistor tváří jako trvale otevřený nebo trvale zavřený, případně mění stav náhodně. Laicky řečeno už se nestíhá přepínat.

    A to jsme se ani nedostali k tématu "rychlost pohybu elektronu ve vodiči", která nejen že velmi přispívá ke zmíněným přechodovým jevům, ale navíc při vysokých frekvencí způsobuje různé zpoždění na různě dlouhých spojích (domácí úkol - jaký je takt u 5GHz a jaký rozdíl zpoždění bude mít elektrický signál mezi dvěma měděnými vodiči, kde jeden je o 1 cm delší). A ještě indukčnost je potvora. Při těhle frekvencích se spoje chovají významně jako cívky. Čím vyšší frekvence a proud, tím větší vliv. Přeslechy mezi spoji pak snadno přebijí hlavní signál.