Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Video editor PiTiVi od anonym - Asi udpověď tušíš a tušíš správně. Žádný takový...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 1. 2010 14:00

    bez přezdívky

    Asi udpověď tušíš a tušíš správně. Žádný takový neexistuje. Kdyby existoval, tak ho všichni používají.

    Jestli je to KDE/Qt/Gtk/Gnome, to je ten nejméně podstatná vlastnost. Sleduj hlavně použité knihovny a frameworky, podpora formátů, vlastní funkcionalita, dlouhodobost projektu, aktivitu komunity, počet vývojářů.

    U tak komplexních aplikací jako je video střižna, je vytvářet dvou paralelních verzí jak pro KDE tak pro Gnome je zbytečný luxus. Zvlášť když se podobají jeden druhému jako dvojčata. To není jako jednoduchý textový editor nebo prohlížeč obrázků. Pravde je, že frameworky jako MTL+Ffmpeg odvedou většinu práce vidostřižny, ale i tak NELZE GUI videostřižny označit nějakého tenkého klienta nad frameworkem.

    I výběr programovacího jazyka je důležitý. Jak PiTiVi tak OpenShot jsou napsané v Pythonu, to mě trochu odrazuje, u videostřižny bych zvolil opravdu raději C/C++ kvůli rychlosti.

    Nejperspektivnější se mi jeví Kdenlive. Už tu s námi nějaký rok je, je to postavené nad MLT (Media Loving Toolkit) napsané v C++, aktivní komunita, několik vývojářů. Kdenlive dost trpí kvalitou buildů v některých distribucích, hlavně se jedná o nevhodnou kombinaci verze Ffmepgu a Mtl. (takže to bude postihovat OpenShot taky!) výrazně postihuje stabilitu. Jeden z mála SW kde vám doporučím vlastní build (hlavně včetně „privátní“ verze ffmpegu). Taky přepis aplikace z KDE3 na KDE4 byl delší a bolestivější než se čekalo (viz blog projektu). Často je pak Kdenlive recenzenty hodnocena jako funkčně nejbohatší, user friendly ale nestabilní. Pevně věřím, že přechodové bolesti přebolí, jako u jiných KDE aplikací, a Kdenlive se vrátí stabilita (nikdy ofiviálně nevydané) řady 0.6svn.

    Cinelerra je stále funkčně nejnadupanější, ale také nejméně perspektivní. Dělají si všechno sami, od kodeku do UI včetně toolkitu! To je v dnešní době prostě bláznovství. Má to fork – Lumiera. nevím co všechno chtějí zmodernizovat. Zatím nic použitelného nevydali.

    U VLMC a OS bych si počkal, jak a jesli přežijí syndrom „první verze“. Diva a Pozitron ho nepřežili. Taky jsem někde koutkem oka zahlédl, že Miguel chystá vlastní video střižnu – v Monu! Výborně, Yeat Another NLE?