Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vivaldi vyzývá Microsoft, aby neomezoval ostatní prohlížeče od Lael Ophir - Ad Mohl, ale očividně to nepotřebuje - psal...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 2. 2017 5:34

    Lael Ophir

    Ad Mohl, ale očividně to nepotřebuje - psal jste "propisky a jízdenky používá většina podnikatelů k daleko širší paletě činností". Počítač s Windows může také používat k daleko širší škále činností, než je podávání daňového přiznání. Podotýkám že může, a pokud nechce, tak je to jeho věc.

    Ad propisku si můžete koupit od kohokoliv chcete - počítač také, totéž u samostatných Windows. Pokud máte ideologické výhrady stylu "propisky s náplní od společnosti Edding nikdy používat nebudu", tak jste se asi neměl dávat na podnikání.

    Ad nesmyslná technická omezení by prostě neměla nikoho nutit vymýšlet různá nouzová řešení - k tomu jsem psal následující: Nevím jak to mají implementované na Slovensku, ale pokud je požadavkem například podepisování dokumentů čipovou kartu, tak potřebujete (nebo jste svého času potřeboval) ActiveX. Těch technických a legislativních důvodů může být víc. Pro ilustraci se snadno může stát že zákon mluví o odesílateli, autoři právní analýzy řeknou že dokument musí vzniknout na uživatelově počítači protože jinak není odesílatelem, a technicky je pak nutné implementovat řešení kde dokument opravdu vznikne na stanici a ne na serveru. Hned z toho může být nějaký další 602 Form Filler :). Podobných "vychytávek" je svět plný.

    Mimochodem už před mnoha lety mi bylo jasné, že se bude celý svět digitalizovat. To že je přechod dokončen jsem si uvědomil, když jsem v ČR viděl první reklamu obsahující URL. Ale víte na co jsem se před těmi lety těšil nejvíc? Na to až chcípne byrokracie, protože byrokraty nahradí počítače. OMG, to bylo naivní. Byrokraté vždycky přijdou s řadou háčků, které brání "rozumnému" řešení. A nejsmutnější je, že když se podíváte na detaily řešené problematiky, tak je v řadě případů vidět, proč "rozumné" řešení není (nebo v dané minulé situaci nebylo) možné.

    Nicméně podle mě nemá smysl naříkat, že na Slovensku si podnikatel musí (musel) opatřit na hodinu počítač s Windows, aby mohl podat přiznání k dani. Daleko víc mě zaráží třeba monopol státu na poštovní služby (i když už formálně skončil), to že stát hledá pro Českou poštu novou pseudo-monopolní roli. Tou jsou Datové schránky, kde si pošta za doručení zprávy řekne původně přes 18 Kč, dnes tuším 12 Kč. Ročně se doručují nějaké desítky milionů zpráv, takže si spočtěte, kolik za tenhle "lepší email" zaplatíte na daních. Smutné je to, že lze opět snadno pochopit proč nestačí "rozumný" klasický email.

    Mimochodem když jsme u České pošty, tak tak za "autorizovanou konverzi dokumentů" z fyzické podoby do elektronické - čtěte skenování - chce 30 Kč za stránku. Za "autorizovanou konverzi dokumentů" opačným směrem - čtete vytisknutí - chce také 30 Kč za stránku.