Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vláda schválila rámcovou smlouvu s Microsoftem od Lael Ophir - 30 dětí ve třídě? To možná za vašich...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2008 18:41

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    30 dětí ve třídě? To možná za vašich školních let. Dnes se základní školy perou o žáky, aby nemusely zavřít. Nižší porodnost znamená méně žáků, což znamená méně škol. A předpokládám, že i v netržním systému státního školství to přináší tlaky na mzdy.

    Osobně neznám zemi, kde by školství bylo na skvělé úrovni. České děti se učí držet ruce za zády, klidně sedět, poslouchat, a naučit se co nejvíce fakt. Výsledkem jsou neurotici bez sebedůvěry, kteří se cokoliv nadrtí zpaměti, a za týden to zapomenou. Samozřejmě neumějí spolupracovat, vyhledávat informace, posuzovat jejich relevanci, neznají principy na kterých věci stojí.

    Britský systém je zase proslulý fyzickými tresty. Britskou klasifikaci rákosek dodnes používají spankerské komunity po celém světě :), a fyzické tresty jsou dodnes v Británii používány (byť výprasky rákoskou už nejsou běžné).
    http://story.malaysiasun.com/index.php/ct/9/cid/b8de8e630faf3631/id/266061/cs/1/

    Americké školy sice na rozdíl od těch našich vychovávají žáky k sebevědomí, ale bohužel jejich kvalita je značně nevyrovnaná. A osobně se mi velmi hnusí ta naprostá orientace na úspěch. Když dítě doběhne poslední, je "last winner". Pak se hrozně diví, že když ve dvaceti nastoupí v práci, a neodvede tam výsledek, tak mu neřeknou, že je "last best employee", nebo podobný blábol, ale prostě ho vyhodí.