Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vodafone ukončí službu UPC Wi-Free, hosting, e-mail a některé domény od Petr M - To ovšem není pravda. 1) Stojí to minimálně nějaký...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2020 17:31

    Petr M

    To ovšem není pravda.
    1) Stojí to minimálně nějaký beacon. Takže třeba po 100ms (podle nastavení) to něco vystřelilo do éteru, i když tam nikdo nebyl.
    2) Pokud se beacon z jednoho routeru trefí do provozu na stejným kanále s dostatečnou silou, paket se zahodí a po nějaké době opakuje - roste chybovost (WiFi jede klasicky na CSMA/CA). Takže v takové situaci zahušťuje provoz.
    3) Pokud dochází k sestřelování paketů často, jde se na robustnější a pomalejší modulaci a celá slavná WiFi jde do kopru.
    4) Wi-Free bylo na všech jejich routerech a nešlo vypnout. Kdyby náhodou někdo ze zákazníků šel kolem. Třeba se procházel za oknem ve 12. patře.
    5) Představme si jeden panelák. 10 pater, 6 bytů na patro, každý svou WiFi a 4/5 z nich jedou na UPC. Všichni jedou na 2.4GHz. To je 60 chtěných WiFi + 48x Wi-Free navíc jako bonus. Při 15 kanálech vychází 4 sítě na kanál a cca 7 SSID na kanál. Pokud mám na síti 100ms beacon, tak 5-6x za sekundu do mých dat někdo střelí, i když nikdo další nic nepřenáší.
    6) Zabezpečení služby bylo celkem tragický, prý šly nějak dopočítat hesla. A skrz to další SSID se dostat do LAN zákazníka (nevím, nezkoušel jsem, hrál si s tím doma kolega. U nás naštěstí UPC není a hydrofón je asi 8 let na blacklistu).