Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vydán .NET 5.0, nebude v Mono, protože funguje dobře ve Wine od Vít Šesták - Čistě moje spekulace: Technicky MS udělal kroky, které by...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2020 18:56

    Vít Šesták

    Čistě moje spekulace:

    Technicky MS udělal kroky, které by mohly vést k postupnému přechodu na Linuxové jádro. Byl by trošku problém s virtualizací Windows v hypervizoru bez vnořené virtualizace, ale to by možná MS snesl.

    Obchodně bych to tak jasně neviděl, resp. důvody kroků MS asi budou jiné:

    Dnes má MS dominanci na trhu s desktopovými OS, a zatím mi nepřijde, že by mu tuto dominanci měly sebrat tradiční GNU/Linuxové distribuce. Za této situace může být celkem výhodné si i další aplikace vyvíjet jen pro svoji platformu.

    Jenže diverzifikace příjmů by tím utrpěla. Všechny příjmy by takto byly opřeny o Windows, a při případném sešupu Windows by šly dolů všechny zdroje příjmů. A sešup může přijít z pro mnohé nečekané strany – třeba mobilní platformy. Dnešní Android se umí připojit k docku a chovat se jako desktop. Moc populární to dnes asi není, ale čas ukáže.

    Ano, slyším různé důvody, proč to různým lidem nebude stačit, a část z toho bude asi pravda. Otázka by ale mohla znít jinak: Jak velké části populace to bude stačit? Možná většině. Ta menšina (včetně mě) si pak bude dál provozovat svůj desktop.

    MS se nejspíš nebude chtít vzdát poplatků za licenci Windows, aspoň dokud nenajde lepší alternativu. Na druhou stranu se ale IMHO snaží být připraveni na různé scénáře. V době, kdy desktopy budou jen věcí profesionálů, MS asi nechce jít stranou kompletně. Možná tou dobou bude mít systém orientovaný na jinou uživatelskou základnu. Varianta, že by se z Windows stal čistě legacy systém, je možná na stole – ale ne jako preferovaná varianta, ale jako eventualita, kterou by případně (kdyby to náhodou nastalo) MS chtěl nějak přežít.

    V tomto světle se mi ale zdá pravděpodobnější vlastní Linuxová distribuce MS než přechod Windows na Linuxový kernel. Vlastni distribuce by mohla dávat smysl třeba jako plán B plánu B, kdyby se MS spousta věcí nepodařila. Naopak stavět na Linuxovém kernelu Windows, řešit všechny rozdíly mezi kernely z pohledu aplikací (ony už jen rozdíly v práci se soubory mohou dát zabrat) a řešit drivery, to by byla spousta práce s nejasným výsledkem.