Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Výpadek v datacentru Master Internet vyřadil spoustu služeb včetně Root.cz od bez_přezdívky - Myslím si, že jde to říci zákazníkům, že...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2022 10:23

    bez_přezdívky

    Myslím si, že jde to říci zákazníkům, že budou tehdy a tehdy na generátoru kvůli testům.

    V minulém zaměstnání jsme měli vlastní datacentrum. Primárně bylo pro naše potřeby, ale měli jsme tam i externí zákazníky. Řešení bylo prosté - součástí nájemní smlouvy byla klauzule o testech.

    A datacentrum jelo každý měsíc na DG. Test se dělal tak, že někdo fyzicky odpojil DC od sítě, takže reálné podmínky.

    Proti výpadku startovací baterie jsme měli pojistku - setrvačníkovou UPS, která byla trvale roztočená a v případě poruchy startování DG natvrdo sepla spojka mezi setrvačníkem a DG - tím se DG roztočil. Něco to stálo, ale zvyšovalo to jistotu napájení. Taky jsme měli nasmlouvané dodávky nafty - DG jel při plné zátěži třeba 3h, tak ve smlouvě bylo, že dodavatel musí naftu dovézt do hodiny od objednání (reálná čísla si nepamatuji). I to se testovalo.

    Výpadků el. sítě jsem zažil tehdy docela dost, ale výpadek napájení datacentra jen jeden - byl to testovaný emergency shutdown.

    Takže z mého pohledu to jde, jen to něco stojí a zaleží na business rizicích - co vyjde levněji - špatná pověst, nebo dobře stavěná záloha?