Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vyšel Brave 1.0: prohlížeč zaměřený na soukromí uživatelů od jinejmuf - S tím nemůžu souhlasit. Něco jiného je vzít...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2019 17:37

    jinejmuf

    S tím nemůžu souhlasit. Něco jiného je vzít otevřený produkt, upravit ho, prostě podle zmíněného pravidla "Udělám si svůj a lepší." ho nějakým způsobem vylepšit a něco zcela odlišného je udělat velkou PR bublinu kolem nově vymyšleného loga a jména, které se dá produktu, který ale nevykazuje prakticky žádnou nebo jen zanedbatelnou změnu.

    Je to stejný nesmysl, jako bych "vymyslel", že když nafouknu míč jen z půlky, tak se mu nebude říkat míč, ale polobalón.

    Nebo jako bych přišel s novým produktem, který spočívá v tom, že vezmu Škodovku, posunu v ní sedačku řidiče víc dopředu a ve firmware nastavím, aby řidiče uvítala velkou červenou obrazovkou s nápisem "Jezdi opatrně". A od té chvíle to není Škodovka, ale "Safecar".

    Jsem přesvědčený, že tenhle přístup má významný vliv na nevelkou úspěšnost opensource produktů. Klasickým příkladem je Ubuntu s jeho milionem *buntu derivátů, které se ničím neliší a tudíž jen matou potenciální zájemce. Dá mi dost práce ve škole studentům vysvětlit, že Ubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu je jeden a tentýž systém, který se liší jen tím, co je zaškrtnuté ve výchozích volbách instalátoru. Vrcholem chaosu pak je, když si řeknu, že jim chci kromě Gnome, Lxde a Pekwm ukázat ještě Plasmu. Do té doby jim při zapnutí a vypnutí svítil nápis "Ubuntu". Jenže když doinstaluju balíček Plasma (balíčkem kubuntu-desktop je to nejrychlejší), tak se všude změní loga a najednou je z toho Kubuntu, a ono je to vlastně Kubuntu a Ubuntu dohromady. Není špatné rozlišovat různé věci, ale tady v tomto případě nejde o různé věci, ale o věci s různým výchozím nastavením, které se navíc může překrývat a proto mám dva různé rozlišované názvy pro něco, co ale může být naráz obojí. Ještě by někdo mohl vymyslet CinaMatUKEduXu­buntu, které bude ve výchozím nastavení mít instalovaný Cinnamon, Mate, Gnome, Kde, Lxde a Geogebru.

    Je to stejná blbost, jako bych začal Windows nazývat Lindows jenom proto, že jsem si kromě MS Office doinstaloval taky LibreOffice. A s CounterStrikem to budou CSindows.

    A krom tohoto zmatku, kterým to odrazuje případné zájemce, kteří se nevyznají v tom, který název je ten správný, co to vlastně je a jak mezi tím vůbec rozlišovat, je tu další problém, že se mrhá silami a časem na nepodstatné věci a není čas na věci, které jsou opravdu potřeba. To je třeba vidět na videoeditorech pro Linux, které všechny umí prakticky totéž, ale žádný neumí není tak daleko, aby se dal rozumně používat.